Jak využít ředkev nejen v kuchyni
Ředkev patří do čeledi brukvovitých stejně jako květák, zelí, brokolice nebo kedluben. Původním domovem je pravděpodobně oblast okolo Středozemního moře, odkud se rozšířila do celého světa. Ředkev se pěstuje v mnoha druzích, všechny jsou z botanického hlediska odrůdou ředkve seté. Nejznámější a nejoblíbenější z nich jsou ředkvičky, které jsou nejčasnější jarní zeleninou. Některé možnosti, jak ředkev využít nejen v kuchyni, jsme sepsali do následujícího článku.
Ředkvička byla známa již ve starověku, obrázky ředkviček jsou k vidění na nástěnných malbách Egypťanů. Spolu s česnekem a cibulí byla podávána otrokům při stavbě pyramid. Staří Řekové znali několik druhů ředkví a užívali je na podporu trávení. Naši předci jedli i listy této zeleniny. Avicenna, označovaný jako otec moderní medicíny napsal, že uvařené listy jarní ředkvičky konzumované s olivovým olejem jsou výživnější než kořenová zelenina.
Především vitamin C – téměř stejně jako v zelí, vitaminy skupiny B, provitamin A, draslík, železo a soli vápníku, síry a hořčíku. Ředkev obsahuje některé látky, které mají baktericidní účinek na škodlivou mikroflóru. Látka lysozym (mj. obsažená ve slinách a krvi) je zásadní pro antibakteriální imunitu lidského těla. Ředkvičky se vyznačují velkým množstvím silic a hořkých glykosidů (zejm. methyl hořčičného oleje), které jí dodávají specifické aroma a štiplavost.
Hippokrates doporučoval užívání této plodiny při léčbě plicních onemocnění a vodnatelnosti. Jiní dávní lékaři věřili, že ředkev odstraňuje žlučové a močové kameny, zvyšuje produkci mateřského mléka, tiší kašel a zlepšuje vidění. Moderní lékařská věda prokázala, že ředkev a šťáva z ní má mj. antimikrobiální, protizánětlivé, diuretické, sedativní, choleretické (zvyšují vylučování žluči) a expektorační (usnadňují vykašlávání) vlastnosti. Zvyšuje chuť k jídlu, podporuje trávení, zvyšuje střevní motilitu, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, zvyšuje sekreci žluči a využívá se k léčbě chronické hepatitidy a cirhózy jater. Účinná je při léčbě chudokrevnosti, revmatismu, dně a obezitě.
Při nechutenství několikrát za den užívejte rozstrouhanou černou ředkev. Každou dávku zapijte lžící vody, opakujte několik dní po sobě – kúra stimuluje chuť k jídlu.
Při kašli užívejte 1 polévkovou lžíci čerstvé šťávy třikrát denně.
Kašel a bronchitida u dětí se léčí šťávou z pečené ředkvičky s cukrem. Ředkev nakrájejte na kousky, zasypte ji cukrem a dvě hodiny pečte v troubě. Pak přeceďte a šťávu podávejte 3–4× denně kávovou lžičku před jídlem a večer před spaním.
Revmatickou bolest nebo bolest kloubů při dně zmírňuje čistá ředkvová šťáva. Vtírá se na postižené místo.
Hnisající rány a vředy léčí obklady z ředkvové kaše.
Než začnete některý způsob léčby aplikovat, poraďte se s lékařem, který zná váš aktuální zdravotní stav. Při některých onemocněních jsou ředkve kontraindikovány.
V kosmetice se využívá kořen ředkve k péči o pleť.
Pro mastnou pleť: Smíchejte ředkvovou kaši s vaječným bílkem v poměru 1:1. Naneste na obličej, nechte působit 15–20 minut, odstraňte teplým vlhkým tamponem a opláchněte obličej vodou. Výsledek se dostaví po 15–20 ošetřeních.
Pro jakoukoli pleť: 1 lžíci nastrouhané a vymačkané ředkve promíchejte se lžící medu a husté zakysané smetany. Naneste na obličej a nechte působit 20 minut. Poté opláchněte vodou.
Pro suchou pokožku: Ředkvovou kaši promíchejte s olivovým olejem, několika kapkami citronové šťávy, naneste na obličej a nechte působit 20 minut. Pak smyjte teplou a poté studenou vodou.
Pro zesílení vlasů se má do pokožky hlavy vtírat čerstvě vymačkaná šťáva z ředkve.
Šťávu z ředkve lze použít jako dochucovadlo do zeleninových salátů.
Mladé listy využijte na posypání a ozdobu všech druhů jídel.
Kořen využijte nejlépe syrový jako ingredienci do míchaných salátů ze zeleniny.
Okurkový salát s ředkvičkami
500 g čerstvých okurek, 300 g ředkviček, lžíce oleje, citronová šťáva, sůl
Okurky nakrájejte na tenké plátky, ředkvičky na hrubé nudličky a promíchejte s ostatními ingrediencemi.
Míchaný salát
100 g ředkve, 100 g mrkve, 100 g jablek, 100 g bílého zelí, 100 celeru, 100 g majonézy nebo zakysané smetany, sůl
Vše pokrájejte na malé kousky nebo nastrouhejte nahrubo a spojte s ostatními přísadami.
Salát z ředkve s vlašskými ořechy
100 g ředkve, 100 g mrkve, 40 g vlašských ořechů, česnek a citron podle chuti, sůl
Rozdrťte vlašské ořechy a česnek. Mrkev a ředkev jemně nastrouhejte a vše dohromady promíchejte a dochuťte podle uvážení.
V teplé i studené kuchyni se dá ředkvička a ředkev využít k přípravě mnoha pokrmů. Lze z nich uvařit polévku, hlavní pokrm i salát. Ředkev i ředkvičky se mohou smažit, přidávat do vařených jídel a nejvíce se používají při přípravě salátů a pomazánek.
Ředkvička je nenáročná na pěstování, můžete ji vysít i do většího truhlíku za oknem. Zkuste si vypěstovat vlastní sklizeň.