jaktak.cz

Jak upéct bramborák à la pizza | recept na jídlo z brambor

Kořeněná placka ze strouhaných brambor smažená na tuku – bramborák, kdo by ho neznal? Dnešní článek vám poradí, jak tuto pochoutku připravit jinak než obvykle.

Co je potřeba

Množství upravte podle počtu strávníků

  • brambory 
  • vejce
  • sůl
  • hladká mouka
  • mletý černý pepř
  • tuk na smažení
  • plátky anglické slaniny
  • tvrdý sýr na zapékání
  • rajčata
  • pórek
  • snítka oregana na ozdobu

Krok 1

Začněte tím, že oloupete syrové brambory a nastrouháte je na hrubší nudličky. Někdo bramboráky dělá z brambor strouhaných velmi jemně, ale pro náš záměr jsou lepší strouhané nahrubo – pizza bude křupavější.

Krok 2

Do připravených brambor v misce přidejte vejce, sůl, mletý černý pepř a malé množství hladké mouky. Vymíchejte těsto husté tak, jako byste dělali klasické vošouchy.

Krok 3

V pánvi rozehřejte tuk na smažení. Stačí malé množství a doporučuji sádlo. Konečné rozhodnutí je samozřejmě na vás, můžete smažit i na oleji. Do horkého tuku rozetřete bramborákové těsto a nechte zapéct z obou stran

Krok 4

Usmažený bramborák položte na plech vyložený papírem na pečení. Ozdobte ho podle vlastní chuti slaninou nebo jinou uzeninou, rajčaty, pórkem, paprikou a zasypte strouhaným sýrem.

Bramborák můžete ozdobit čímkoli, jako každou jinou pizzu, záleží na tom, co máte rádi.

Krok 5

Plech s pizzou vkládejte do vyhřáté trouby, proto ji nezapomeňte zapnout s předstihem. Nejlepšího výsledku dosáhnete, budete-li pizzu zapékat v horkovzdušné troubě při 200 °C. Za několik málo minut se sýr na povrchu roztaví, zezlátne a bramborák se opeče dokřupava.

S těstem na bramborák můžete vykouzlit spoustu jiných specialit z brambor, se kterými jistě sklidíte u strávníků úspěch.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-bramborak-la-pizza-recept-na-jidlo-z-brambor.html