Jak upéct bramborák à la pizza | recept na jídlo z brambor
Kořeněná placka ze strouhaných brambor smažená na tuku – bramborák, kdo by ho neznal? Dnešní článek vám poradí, jak tuto pochoutku připravit jinak než obvykle.
Co je potřeba
Množství upravte podle počtu strávníků
- brambory
- vejce
- sůl
- hladká mouka
- mletý černý pepř
- tuk na smažení
- plátky anglické slaniny
- tvrdý sýr na zapékání
- rajčata
- pórek
- snítka oregana na ozdobu
Krok 1
Začněte tím, že oloupete syrové brambory a nastrouháte je na hrubší nudličky. Někdo bramboráky dělá z brambor strouhaných velmi jemně, ale pro náš záměr jsou lepší strouhané nahrubo – pizza bude křupavější.
Krok 2
Do připravených brambor v misce přidejte vejce, sůl, mletý černý pepř a malé množství hladké mouky. Vymíchejte těsto husté tak, jako byste dělali klasické vošouchy.
Krok 3
V pánvi rozehřejte tuk na smažení. Stačí malé množství a doporučuji sádlo. Konečné rozhodnutí je samozřejmě na vás, můžete smažit i na oleji. Do horkého tuku rozetřete bramborákové těsto a nechte zapéct z obou stran.
Krok 4
Usmažený bramborák položte na plech vyložený papírem na pečení. Ozdobte ho podle vlastní chuti slaninou nebo jinou uzeninou, rajčaty, pórkem, paprikou a zasypte strouhaným sýrem.
Bramborák můžete ozdobit čímkoli, jako každou jinou pizzu, záleží na tom, co máte rádi.
Krok 5
Plech s pizzou vkládejte do vyhřáté trouby, proto ji nezapomeňte zapnout s předstihem. Nejlepšího výsledku dosáhnete, budete-li pizzu zapékat v horkovzdušné troubě při 200 °C. Za několik málo minut se sýr na povrchu roztaví, zezlátne a bramborák se opeče dokřupava.
S těstem na bramborák můžete vykouzlit spoustu jiných specialit z brambor, se kterými jistě sklidíte u strávníků úspěch.