Jak zapéct lilek se slaninou, rajčaty a sýrem | snadný recept
Jak zapéct lilek se slaninou, rajčaty a sýrem | snadný recept. Lilek zapečený v troubě snadno připraví i začátečník v kuchyni. Nemusí se nic odměřovat a vážit, veškeré přísady se dávkují „od oka“ podle počtu strávníků nebo podle toho, jak velký máme hlad. Lilek v této úpravě můžete podávat s uvařenými brambory, pečivem i jen tak.
Co je potřeba
- lilek
- anglická slanina
- rajčata
- sýr vhodný na zapékání
- olivový nebo jiný olej
- sůl
- mletý pepř
Krok 1
Lilek omyjte a podélně nakrájejte na plátky. Neodstraňujte stopku, aby lilek držel pohromadě. V pánvi rozpalte olej a do horkého položte lilek. Jednotlivé plátky rozložte do vějíře. Aby se dobře opekl, zatěžkejte ho hrncem s vodou. Krátce z obou stran osmahněte a lilek vyjměte.
Krok 2
Rajčata nakrájejte na kolečka, sýr nastrouhejte na hrubé nudličky a anglickou slaninu potřebujete nakrájenou na plátky. Pokud ji máte v celku, můžete ji nakrájet na kostičky nebo tenké hranolky.
Krok 3
Lilek posolte a okořeňte mletým pepřem. Mezi jednotlivé plátky pokládejte rajče a slaninu. Nakonec to celé zakryjte rozstrouhaným sýrem.
Vložte do vyhřáté trouby a zapékejte při 200 °C. Povrch musí zezlátnout. Ihned servírujte.
Místo tvrdého sýra můžete lilek posypat sýrem balkánského typu. V tom případě ale zeleninu nesolte, slanost sýra je dostačující.