jaktak.cz

Jak zapéct lilek se slaninou, rajčaty a sýrem | snadný recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak zapéct lilek se slaninou, rajčaty a sýrem | snadný recept. Lilek zapečený v troubě snadno připraví i začátečník v kuchyni. Nemusí se nic odměřovat a vážit, veškeré přísady se dávkují „od oka“ podle počtu strávníků nebo podle toho, jak velký máme hlad. Lilek v této úpravě můžete podávat s uvařenými brambory, pečivem i jen tak.

Co je potřeba

  • lilek
  • anglická slanina
  • rajčata
  • sýr vhodný na zapékání
  • olivový nebo jiný olej
  • sůl
  • mletý pepř

Krok 1

Lilek omyjte a podélně nakrájejte na plátky. Neodstraňujte stopku, aby lilek držel pohromadě. V pánvi rozpalte olej a do horkého položte lilek. Jednotlivé plátky rozložte do vějíře. Aby se dobře opekl, zatěžkejte ho hrncem s vodou. Krátce z obou stran osmahněte a lilek vyjměte.

Krok 2

Rajčata nakrájejte na kolečka, sýr nastrouhejte na hrubé nudličky a anglickou slaninu potřebujete nakrájenou na plátky. Pokud ji máte v celku, můžete ji nakrájet na kostičky nebo tenké hranolky.

Krok 3

Lilek posolte a okořeňte mletým pepřem. Mezi jednotlivé plátky pokládejte rajče a slaninu. Nakonec to celé zakryjte rozstrouhaným sýrem.

Vložte do vyhřáté trouby a zapékejte při 200 °C. Povrch musí zezlátnout. Ihned servírujte.

Místo tvrdého sýra můžete lilek posypat sýrem balkánského typu. V tom případě ale zeleninu nesolte, slanost sýra je dostačující.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zapect-lilek-se-slaninou-rajcaty-syrem-snadny-recept.html