jaktak.cz

Jak připravit pikantní vepřové kostky na černém pivu a kořenové zelenině

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak připravit pikantní vepřové kostky na černém pivu a kořenové zelenině. Tato prvotřídní specialita z jednoho pekáče, divokým kořením ochuceného masa, voňavé kořenové zeleniny a labužnické šťávy z černého piva, je pokrmem jednoduchým, nenáročným a pouze zdánlivě obyčejným.

Co je potřeba

  • 1,2 kg vepřové plece
  • 2 plechovky černého piva
  • 2 velké cibule
  • ½ kg mrkve
  • ½ kg petržele
  • 1 bulva celeru
  • 2–3 stonky řapíkatého celeru
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžičky kořenící směsi Divoké koření
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 7 lžic oleje (3 lžíce do marinády + 4 lžíce k osmažení cibule)
  • 1–2 lžíce krupicového cukru
  • sůl a pepř dle chuti

Krok 1

Vepřovou plec nakrájejte na větší kousky, osolte, opepřete a okořeňte směsí divokého koření. Poté promíchejte se 3 lžícemi oleje.

Směs divokého koření lze snadno připravit z jalovce, tymiánu, nového koření, bobkového listu, celého černého pepře a popřípadě zázvoru, které společně roztlučete v hmoždíři.

Krok 2

Ve velkém hrnci vhodném do trouby rozpalte zbylé 4 lžíce oleje a osmahněte na něj nadrobno nakrájenou cibuli s nasekaným česnekem.

Krok 3

Jakmile bude cibule zlatavá, vhoďte do hrnce ochucené kousky masa a zprudka je za stálého míchaní nechejte zatáhnout.

Krok 4

K masu pak přidejte očistěnou a na špalíčky nakrájenou mrkev, petržel i celer a rovněž tak i řapíkatý celer. Vše dohromady cca 2 minuty restujte.

Společně se zeleninou můžete do hrnce přihodit i pár brambor nakrájených na čtvrtky, čímž si usnadníte přípravu přílohy, a navíc brambory budou díky společnému pečení báječně dochucené.  

Krok 5

Nakonec směs provoňte tymiánem i rozmarýnem, dle chuti oslaďte cukrem a zalijte černým pivem.

Naplněný hrnec přiklopte a přesuňte do trouby předehřáté na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C), kde maso 1,5–2 hodiny pečte. V průběhu směs párkrát promíchejte. Přibližně 30 minut před koncem pečení hrnec odklopte, aby se šťáva lehce vydusila.

Ideální přílohou je rýže, kde ale doporučuji šťávu výrazně neredukovat. Masovou směs si stejně tak vychutnáte i s bramborovou kaší či obyčejným čerstvým pečivem, a to nejlépe s chlebem. Servírovat můžete vše z jedné mísy, tedy i se šťávou, nebo šťávu slít a podávat samostatně, aby si každý mohl přidat, seč je mu libo.

Nejste-li až tak velký milovník piva a výsledná chuť by na vás byla moc intenzivní, můžete jednu plechovku piva nahradit odpovídajícím množstvím masového vývaru.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-pikantni-veprove-kostky-na-cernem-pivu-korenove-zelenine.html