Jak správně ukládat potraviny do chladničky | rady a tipy do kuchyně
Jak správně ukládat potraviny do chladničky | rady a tipy do kuchyně. Patříte mezi ty, co po nákupu uloží potraviny do chladničky stylem „kde je místo, tam to hodím“? Přiznám se, že já ano, ovšem jednou za čas mě popadne vztek a všechno srovnám a seřadím. Pak většinou zjistím, že původně narvaný spotřebič je najednou poloprázdný. Pokud toto není váš problém, klidně článek přeskočte, protože to, co se v něm dočtete, už dávno víte. Vy ostatní věnujte pozornost následujícím řádkům.
Pokud jde o skladování potravin v chladničce, i ty mají rozdílné nároky na teplotu. Jinou potřebují mléčné výrobky, jinou maso a uzeniny a specifické nároky na prostředí má i ovoce a zelenina. V obchodech a skladech se správné podmínky dodržují snadněji, mají několik spotřebičů a v nich jen potraviny, které mají stejné nároky na umístění. V domácnostech si musíme vystačit zpravidla s jedním spotřebičem. Z tohoto důvodu mají chladničky různé chladící zóny a každá přihrádka v ní je určená pro jiné potraviny.
Dveře chladničky
Dveře spotřebiče jsou jednou z nejteplejších zón s teplotou okolo 8 °C. Proto zde skladujte potraviny, které potřebují jen mírné chlazení. Patří sem např. hořčice, vejce, kečup, nápoje i některé tuky.
Přihrádky na ovoce a zeleninu
Zde se teplota udržuje v rozmezí 8–10 °C. Přihrádka je zakryta skleněnou (jinou) deskou a tak se v ní drží potřebná vlhkost. V přihrádkách skladujte ovoce a zeleninu vždy odděleně a nemyté. Přílišná vlhkost podporuje tvorbu plísní.
Spodní přihrádka
Dole je nejnižší teplota, obvykle mezi 0–3 °C, skladujte zde maso, ryby a jiné potraviny rychle podléhající zkáze.
Střední přihrádka
Teplota okolo 5 °C je ideální pro mléčné výrobky (jogurty, tvaroh, smetana), uzeniny a čerstvé mléko. Uzeniny je dobré skladovat v dobře těsnícím obalu, aby se zabránilo přenosu vůní a změnám chuti.
Horní přihrádka
Nahoře je nejtepleji a sem umístěte stejné potraviny jako do dveří. Patří sem také načaté zavařeniny, sterilovaná zelenina nebo nespotřebovaná (vychladlá) vařená jídla.
Užitečné tipy
- Chladničku nepřeplňujte, zvýšili byste spotřebu elektřiny. Ukládejte do ní vařené pokrmy až po úplném vychladnutí.
- Načatá balení vždy těsně uzavřete potravinovou folií. Mléčné výrobky snadno přejímají cizí pachy.
- Čerstvé bylinky a listový salát vydrží déle čerstvé, zabalíte-li je do vlhké utěrky.