Jak udělat pomazánku z hlívy | recept s houbami
Jak udělat pomazánku z hlívy | recept s houbami. Pomazánku z čerstvých hub si můžete připravit i v zimě, stačí vědět kam se na ně vypravit. A pokud žádné osvědčené místo nemáte, určitě uspějete v nejbližším supermaketu. Hlíva ústřičná v následující úpravě je opravdu velmi chutná a navíc obsahuje látky prospívající našemu zdraví.
Co je potřeba
- 300 g hlívy (hmotnost po předvaření)
- 2–5 stroužků česneku podle chuti
- 130 g mrkve
- 70 g cibule
- 30 g másla
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- mletý černý pepř
- sůl
Krok 1
V zimním období můžete na vycházce nalézt některé druhy hub, které se na tuto pomazánku výborně hodí. Nejdostupnější je hlíva ústřičná, kterou můžete koupit i v obchodě. Jak ji poznáte ve volné přírodě? Přečtěte si https://www.hobbys.cz/jak-zpracovat-hlivu-ustricnou-rady-recepty.html. Dalším chuťově vynikajícím druhem je opeňka měnlivá https://www.jaktak.cz/jak-sbirat-openku-menlivou-rady-tipy.html. V období růstu lesních hub lze pomazánku připravit i z jiných druhů.
Krok 2
Hlívu pokrájejte na menší kousky a předvařte ji 15 minut v osolené vodě nebo (ještě lépe) ve vývaru z masa či zeleniny. Poté ji sceďte a připravte si zeleninu.
Krok 3
Na lžíci slunečnicového oleje nechte rozvonět prolisovaný česnek. Přidejte hrubě nastrouhanou mrkev a 2–3 minutky ji restujte. Pak přidejte předvařené houby a dorůžova osmahlou cibulku na lžíci oleje. Promíchejte, osolte, opepřete a odstavte.
Krok 4
Do směsi vložte máslo a nechte ho rozpustit. Pak vše rozmixujte na jemně zrnitou hmotu. Nechte důkladně vystydnout a podávejte. Pomazánka se hodí na chléb i veku, dobře chutná i na topinkách.