Jak na omáčku k těstovinám se zeleninou a salámem | rychlý recept
Jak na omáčku na těstoviny se zeleninou a salámem | rychlý recept. Receptů na omáčky na těstoviny se vyplatí mít v rukávu několik. Poslouží jako rychlý oběd i večeře. A mají je rádi všichni. Ta následující se hodí na jakýkoli druh těstovin, my máme nejraději penne nebo špagety.
Co je potřeba
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce oleje
- 100 g cukety
- 100 g lilku
- 1 červená paprika
- kousek salámu dle uvážení (v poctivých řeznictvích lze koupit salám zvaný domácí, je bez chemie a na vaření se skvěle hodí) – pro vegetariánskou verzi lze vynechat
- 1 větší rajský protlak
- 2 lžíce kečupu (může být i ostrý)
- těstoviny a tvrdý strouhaný sýr k podávání
Krok 1
Cibuli i česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejeme asi 2 lžíce oleje a cibuli i česnek na něm osmahneme, stáhneme plamen a necháme zvolna opékat.
Krok 2
Mezitím si oloupeme cuketu a lilek, spolu s paprikou nakrájíme na drobné kousky a v jiném hrnci je orestujeme, podlijeme trochou vody a dusíme do měkka. Potom zeleninu ponorným mixérem rozmixujeme do hladka.
Krok 3
Salám zbavíme slupky a nakrájíme ho na drobné kostky. Nasypeme do hrnce s cibulí a česnekem a necháme restovat tak dlouho, aby salám pustil sádlo a trochu se vypekl.
Krok 4
Jakmile se tak stane, přidáme protlak. Podlijeme vodou (cca 250 ml) a důkladně promícháme. Cuketovo - lilkové pyré nalijeme do omáčky. Tím ji zahustíme. Necháme asi 5 až 10 minut provařit do požadované hustoty. Osolíme, opepříme, dochutíme bazalkou, oreganem, případně se skvěle hodí i medvědí česnek (sušený nebo čerstvý).
Krok 5
Podáváme s vařenými těstovinami a strouhaným sýrem. Pokud zbyde, tak je skvělá i na studeno na topinky, .