Jak na kuře s citronovou omáčkou | recept
Jak na kuře s citronovou omáčkou | recept. Kuře je v našich končinách velice oblíbeným masem, jeho příprava je nenáročná a vcelku rychlá. Přiznám se ale, že u nás doma moc populární není, a proto se snažím vymýšlet a hledat takové recepty, které by chuť kuřete „schovaly“. Pokud také přemýšlíte, jak to udělat, aby se vám kuře nepřejedlo, vyzkoušejte ho s citronovou smetanovou omáčkou. Je jemná a citrony ji dodají švih.
Co je potřeba
- 4 kuřecí prsa
- 4 lžíce tuku (ideálně polovinu másla a polovinu rostlinného oleje)
- hladká mouka (na obalení a zahuštění omáčky)
- 250 ml drůbežího vývaru
- 2 citrony
- 200 ml smetany 33%
- 2 lžíce nasekané čerstvé neb 1 lžíce sušené petrželky
- sůl a pepř na dochucení
Krok 1
Kuřecí prsa rozdělíme na menší kusy, stačí každé prso rozkrojit na polovinu. Poté je obalíme v mouce.
Krok 2
V pánvi rozehřejeme olej i máslo a maso na něm osmahneme, osolíme a opepříme. Poté stáhneme plamen, prsa lehce podlijeme a necháme asi 10 minut dusit. Maso vyjmeme z pánve, necháme ho na teplém místě, aby úplně nevychladlo.
Krok 3
Do výpeku z masa nasypeme asi 2 lžičky mouky a krátce je osmahneme, jako když připravujeme jíšku. Po troškách přiléváme smetanu, vývar a citronovou šťávu. Omáčku můžeme slít do hrnce a prošlehat metličkou, aby byla hladká.
Krok 4
Poté ji přivedeme k varu a necháme několik minut provářet, aby omáčka zhoustla. Nakonec ji ochutíme solí a pepřem, přisypeme trochu sekané petrželky, do omáčky vložíme kuře a necháme ho krátce prohřát. Podáváme s bramborovými přílohami všeho druhu nebo s těstovinami.