Jak připravit salát z vařené kořenové zeleniny a šťavnatých jablek | recept
Jak připravit salát z vařené kořenové zeleniny a šťavnatých jablek | recept. Jedinečný salát z jemné, příjemně aromatické a lehce nasládlé kořenové zeleniny, zelené petrželky a šťavnatých jablek, který v kontrastu poměrně výrazné a netypicky laděné jogurtové zálivky získá impozantní, veskrze neotřelou a dokonale vyváženou chuť.
Co je potřeba
- 500 g uvařeného celeru
- 700 g uvařené mrkve
- 2 menší jablka
- 2 hrsti čerstvé petrželky
- 300–400 g bílého smetanového jogurtu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce worcesterové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti a s ohledem na sójovou omáčku
Krok 1
Uvařenou a vychladlou kořenovou zeleninu nakrájejte na drobné kostičky a společně promíchejte v salátové míse.
Krok 2
Následně přidejte na malé kousky nakrájená, oloupaná jablka s nasekanou petrželkou.
Zde můžete použít oba druhy petrželky, jak kudrnku, tak hladkolistou, ovšem doporučuji hladkolistou, s níž je salát chuťově plnější.
Krok 3
Nyní v misce smíchejte smetanový jogurt s hořčicí, sójovou i worcesterovou omáčkou, citronovou šťávou a olejem.
Pokud máte raději saláty mokřejší s větším množství spojovací složky, přidejte jogurtu více.
Krok 4
Vymíchanou zálivku pak dobře promíchejte se základem v míse a nechejte pár hodin v lednici odležet a vychladit.
Jak chutí, tak barvou salát báječně zpestří a pozvedne zelená cibulka, která zvýrazní kontrast nasládlé zeleniny a delikátní jogurtové zálivky.