Jak připravit pečené grepy 2× jinak | recept
Jak připravit pečené grepy 2× jinak | recept. Přirozeně hořký červený grep v kontrastu se sladkým medem obohaceným o výrazně voňavé koření a intenzivní oříšky, může být po svém krátkém rozpečení nesmírně efektním dezertem či výtečnou a vitamíny nabitou svačinkou.
Co je potřeba
- 2 červené grepy
Na jemnou verzi s vanilkou a kardamomem:
- 2 lžíce tekutého medu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového aroma
- ½ lžičky mletého kardamomu
- 1 hrst nahrubo nakrájených kešu oříšků
Na intenzivní verzi s výrazně hřejivým kořením:
- 2 lžíce tekutého medu
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ lžičky mletého kardamomu
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 hrst nahrubo nakrájených mandlí se slupkou
Krok 1
Oba grepy omyjte, rozkrojte na poloviny a dužinu potřete medem.
Krok 2
Polovinu poté zakapejte citronovou šťávou a ovoňte vanilkovým aroma.
Krok 3
Poprašte kardamomem a ozdobte nahrubo nasekaným kešu oříšky.
Krok 4
Zbylé dvě poloviny grepu zlehka posypte zázvorem, muškátovým oříškem i kardamomem.
Krok 5
Pak provoňte skořicí a ozdobte nahrubo nasekanými mandlemi.
Krok 6
Ochucené grepy vyskládejte do zapékací formy vyložené pečicím papírem, vložte do předehřáté trouby na 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) a 10–15 minut pečte.
Po lehkém zchladnutí si voňavé grepy můžete vychutnat.
- Za vyzkoušení stojí i takto připravená specialita z pomerančů namísto grepů. Pochutnáte si tak na jemnější a například pro děti mnohem stravitelnější variantě.