Jak upéct jednoduché jablečné sušenky se skořicí | recept
Jak upéct jednoduché jablečné sušenky se skořicí | recept. Jablka s máslem a skořicí se skvěle hodí k chladným podzimním a zimním dnům. Vyzkoušejte tuto kombinaci ve formě sušenek. Jednoduché jablečné sušenky se skořicí upečete během chvilky a na výsledku si zaručeně pochutnáte. Tyto sušenky si můžete připravit i do zásoby, v lednici vydrží klidně týden.
Co je potřeba
Co je potřeba na těsto:
- 1 středně velké jablko – nejlépe sladší
- 1 vejce
- ½ hrnku změklého másla
- ¾ hrnku třtinového cukru
- 1 BIO vanilkový cukr
- 1 a půl hrnku hladké špaldové mouky
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- špetka soli
Na skořicový cukr smícháme:
- ½ hrnku třtinového cukru
- 1 lžičku mleté skořice
Krok 1
Oloupané jablko zbavené jádřince nastrouháme nahrubo.
V míse ušleháme změklé máslo s třtinovým a vanilkovým cukrem, posléze vmícháme i vejce a nakonec přidáme nastrouhané jablko.
Krok 2
V jiné míse promícháme hladkou špaldovou mouku s jedlou sodou, práškem do pečiva, skořicí, muškátovým oříškem a solí.
Následně spojíme a důkladně promícháme obě složky v hladké těsto.
Z těsta tvarujeme rukama kuličky (na každou kuličku použijeme asi jednu lžíci těsta), které obalujeme ve skořicovém cukru.
Krok 3
Kuličky klademe na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými kuličkami ponecháme dostatečné rozestupy, neboť se v troubě roztečou a utvoří placaté sušenky.
Krok 4
Sušenky pečeme v troubě vyhřáté na cca 180 °C asi 10 minut, dokud nejsou jejich okraje zpevněné. Poté necháme sušenky zcela vychladnout.
Zbylé sušenky lze uskladnit ve vhodné vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě či v lednici (tam nám vydrží až týden, pokud je samozřejmě nesníme dříve).
Pro ochucení sušenek lze použít také koření na jablečný či dýňový koláč.
Do těsta můžeme přidat nasekané vlašské či jiné ořechy.