Jak připravit pórkovou polévku s topinambury | recept
Jak připravit pórkovou polévku s topinambury | recept. Topinambury jsou podzemní hlízy zvláštního druhu slunečnice, mají poměrně výraznou chuť připomínající něco jako mírně nasládlé uzené brambory. Spolu s pórkem a smetanou tvoří výbornou kombinaci, která jistě zachutná všem. Zkuste si připravit pórkovou polévku s topinambury podle následujícího receptu.
Co je potřeba
- 2 lžíce ghí či rostlinného oleje
- 1 menší cibule
- 2 středně velké pórky
- 500 g očištěných topinamburů
- voda či zeleninový vývar – zhruba 1,5 litru
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky
Krok 1
Topinambury neloupeme, pouze je důkladně omyjeme a vydrhneme kartáčkem případné nečistoty – hlavně v záhybech. Poté je nakrájíme na plátky.
Cibuli oloupeme a nakrájíme ji najemno, očištěný pórek pokrájíme na kolečka.
Krok 2
V hrnci rozehřejeme ghí či rostlinný olej, osmažíme na něm cibuli a posléze přidáme pokrájený pórek. Krátce jej podusíme, následně přidáme plátky topinambur, vše osolíme a zalijeme vodou či zeleninovým vývarem.
Krok 3
Zeleninu vaříme asi 15 – 20 minut. Poté už ji pouze zjemníme smetanou a podle chuti dosolíme, přidáme mletý pepř a čerstvé či sušené bylinky – skvěle se hodí např. majoránka, bazalka, petrželka tymián či libeček.
Nakonec polévku můžeme zcela rozmixovat, případně část zeleniny před mixováním vyjmout a následně vrátit zpátky do polévky či polévku pouze lehce promixovat ponorným mixérem. Pokud polévku nepřipravujete pro malé děti, je určitě lepší ponechat v ní nějaké kousky.
Pórkovou polévku s topinambury podáváme samotnou nebo s čerstvým pečivem.
Pro přípravu polévky lze použít také kuřecí vývar. Zajímavější chuti pak dosáhneme přidáním sklenky kvalitního bílého vína – to použijeme k podlití zeleniny ještě před přidáním vývaru.