Jak na rychlý dip z červené řepy a sezamové pasty | recept
Jak na rychlý dip z červené řepy a sezamové pasty | recept. Tento nevšední krémový dip z červené řepy a intenzivní sezamové pasty zpestří jakoukoliv oslavu. Překvapivě, i tu dětskou, kdy děti řepu mnohdy odmítají. Ovšem toto spojení je zaujme jemností, nasládlou chutí i pestrou barvou. Spolu s křupavou zeleninou či slanou tyčinkou k namáčení jim bude příjemným, lehce stravitelným pohoštěním.
Co je potřeba
- 500 g předvařené vakuově balené červené řepy
- 100 g smetanového čerstvého sýru (Gervais, Lučina apod.)
- 2 lžíce tahini sezamové pasty
- 1–2 lžičky citronové šťávy
- sůl a pepř dle chuti
+ k podávání: křupavé tyčinky, tortilla chips, zelenina nakrájená na hranolky (nejlépe mrkev, okurka, paprika či řapíkatý celer)
Krok 1
Řepu najemno nastrouhejte a vymačkejte z ní co nejvíce šťávy, která by dip příliš naředila.
Ač budete dále řepu ještě mixovat, tento krok nevynechávejte. Z jemně strouhané řepy daleko lépe vymačkáte šťávu než jen z pokrájené.
Krok 2
Nastrouhanou řepu pak vložte do mixéru a spolu s žervé, tahini pastou a citronovou šťávou promixujte.
Hotový dip dle chuti osolte a opepřete a podávejte v misce obložené patřičnými dobrotami k namáčení.
- Tato varianta připravená z kupované vakuované řepy je sice velice rychlá, ale chuťově mnohem výraznějšího a lahodnějšího dipu dosáhnete, pokud čerstvou řepu upečete v troubě. Pečená je totiž daleko intenzivnější a sladší.