Jak připravit dýňový puding | recept
Existuje mnoho možností, jak si připravit domácí dýňový puding. Od nejjednoduššího, kdy smícháme hotový instatní puding s dýňovým pyré po pečený dýňový puding. Recept uvedený v následujících odstavcích v sobě zahrnuje postup, jakým nám často připravovaly puding naše maminky (tedy z mléka a umělými aromaty ochuceného škrobu), avšak chuť pudingu dodáme přírodně – pomocí dýňového pyré a koření. Navíc není nutné využívat pouze bramborový či kukuřičný šrob, můžete vyzkoušet třeba zdravější tapiokový. Také si můžete zvolit sladidlo, které vám vyhovuje – např. třtinový cukr či med.
Co je potřeba
- 400 ml dýňového pyré
- 1/2 hrnku třtinového cukru – případně medu
- 1 BIO vanilkový cukr
- 2 velká vejce
- 1/4 hrnku kukuřičného či tapiokového škrobu
- 2 lžičky dýňového koření (směs mleté skořice, zázvoru, hřebíčku, nového koření, muškátového oříšku)
- 1 a půl hrnku plnotučného mléka (můžeme použít i rostlinné mléko – např. kokosové, mandlové, apod.)
- špetka soli
Krok 1
Do rendlíku nalijeme dýňové pyré a přidáme třtinový cukr. Vše zahříváme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Rendlík odstavíme z ohně a pyré necháme mírně zchladnout.
Následně přidáme vejce a škrob, který jsme si předem rozmíchali v malém množství mléka. Vše promícháme a nakonec přilijeme zbylé mléko a přidáme vanilkový cukr, špetku soli a dýňové koření.
Krok 2
Puding zahříváme na středním plameni za častého míchání, dokud nezačne houstnout. Jakmile puding přivedeme k varu, odstavíme ho z plotny.
Krok 3
Dýňový puding nalijeme do jednotivých skleniček či jiných vhodných nádob a necháme zcela vychladnout a ztuhnout.
Před podáváním můžeme puding ještě více vychladit v lednici. Podáváme jej samotný nebo přelitý dýňovým sirupem a posypaný ořechy. Lze jej dozdobit také šlehačkou a klidně i strouhanou čokoládou.
Zbylý puding skladujeme v lednici, kde nám vydrží až 3 dny.