Jak na domácí polské karamelky známé jako Krowki | recept
Jak na domácí polské karamelky známé jako Krowki | recept. Vláčné, táhlé, měkké a máslově jemné smetanové karamelky, jejichž výjimečnost v tomto případě tkví v přidané kávě, která elegantně vyváží až přílišnou sladkost klasických karamelek.
Co je potřeba
- 300 ml kondenzovaného neslazeného mléka (10%)
- 100 g másla
- 150 g krupicového cukru
- 3 lžičky instantní kávy
Krok 1
Veškeré ingredience dejte do hrnce s nepřilnavým povrchem a za stálého míchání na mírném ohni zahřívejte po dobu 50–55 minut, přičemž by směs měla opravdu jen pomalu a lehce probublávat.
Zpočátku nemusíte míchat tak intenzivně, ovšem ke konci, kdy se suroviny dokonale propojí, hmota začne houstnout a získá krásně karamelovou barvu, míchání zrychlete.
K přípravě pevných, tvrdších karamelek, směs takto pozvolna vařte až dvě hodiny. Platí zde, že čím déle směs vaříte, tím budou výsledné karamelky tužší.
Krok 2
Jakmile je směs táhlá a vláčná, hrnec odstavte a teplou směs ještě 3–5 minut metličkou svižně prošlehávejte. Tím ještě zhoustne.
V této fázi raději otestujte správnou hustotu tím, že trochu směsi kápnete na talířek a pokud během 3 minut zatuhne, je vše připraveno, ale pokud zůstane tekutá, vraťte hrnec na sporák a ještě chvíli za stálého míchání zahřívejte.
Krok 3
Připravenou karamelovou hmotu urovnejte do formy vyložené pečicím papírem a nechejte v pokojové teplotě zchladnout. Poté ji do druhého dne uložte do lednice.
Z vychlazené hmoty pak navlhčenou lžičkou odkrajujte nočky, které v namočených dlaních zlehka dotvořte do úhlednějšího tvaru. Pokud jste směs vařili déle s cílem mít karamelky tvrdší, směs pak krájejte ostrým navlhčeným nožem na obdélníčky.
- Stejně dokonale jako káva vyváží sladkou chuť i zakomponované tmavé kakao. Ovšem někdy přijde k chuti i klasická sladká karamelka, tedy bez kávy či kakaa. V takovém případě je můžete provonět trochou skořice či jím dát vanilkový nádech přidáním zrníček z vanilkového lusku.