Jak uvařit květákovou polévku s dýní | recept na jednoduchou polévku
Jak uvařit květákovou polévku s dýní | recept na jednoduchou polévku. Květák a dýně se sice na první pohled mohou zdát jako zvláštní neobvyklá kombinace, ale uvidíte, že v této polévce tvoří harmonický celek. Mírná pikantnost květáku je vyvážena nasládlostí dýně, proto si spolu skvěle rozumí. Uvařte si podle následujícího receptu květákovou polévku s dýní. Je hotová raz dva a uvidíte, že si na ní pochutná celá rodina. Množství surovin je pouze orientační, můžete si ho upravit podle vlastní chuti.
Co je potřeba
- kousek květáku a stejné množství máslové dýně
- 1 menší pórek
- hrst ovesných vloček
- lžíce másla
- sůl a pepř na dochucení
- 1 lžička majoránky nebo jiného oblíbeného zeleného koření do polévky.
Jako první si očistíme pórek, překrojíme ho napůl a nasekáme. Než ho vhodíme do hrnce, přichystáme si raději i zbylou zeleninu, abychom ji měli po ruce. Dýni oloupeme a nakrájíme na menší kostičky (polévku nebudeme mixovat, tak podle toho zvolte velikost). Na podobně velké kusy pak upravíme i květák.
V hrnci rozpustíme lžíci másla a na něm osmahneme pórek. Mícháme, aby se nám nepřipálil. Následně přidáme dýni i květák, krátce promícháme a zalijeme vodou.
Polévku přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí, čas neuvádím, záleží na velikosti kousků zeleniny. Jakmile jsou dýně i květák téměř měkké, nasypeme k nim hrst ovesných vloček. Ty jsou zde na zahuštění, ale samozřejmě se tím zvýší i vydatnost polévky.
Polévku ještě jednou necháme přejít varem, stačí 2 či 3 minuty a odstavíme. Nakonec dochutíme solí, pepřem a bylinkami.
Pokud bychom polévku chtěli hustější, rozdělíme ji na dvě části a jednu rozmixujeme ponorným mixérem, následně přimícháme zbytek polévky s kousky zeleniny.