Jak připravit listový salát s čerstvým sýrem a balzamikovým dresinkem | recept
Jak připravit listový salát s čerstvým sýrem a balzamikovým dresinkem | recept. Slaný čerstvý sýr s česnekovou příchutí dokáže spolu s intenzivními ořechy a luxusní zálivkou plnou delikátních chutí a kombinací pozvednout směs jemných a samostatně vcelku nevýrazných zelených lístků na salát opravdu vysokých kvalit.
Co je potřeba
Směs libovolných listových salátů (například zelený Salanova Crispy, little gem, ledový salát s trochou polníčku či použijte kupovanou směs listových salátů, v níž je od každého druhu určitý podíl)
- 1 česnekový čerstvý sýr Rabín Moravia (případně Rabín Gyros ochucený výrazným a pikantním kořením)
- 50 g vlašských ořechů
Na balzamikový dresink:
- 2 lžíce smetanového jogurtu
- 1–2 stroužky česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce plnotučné či dijonské hořčice
- 1–2 lžíce medu
- 80 ml olivového oleje
- 30 ml balzamikového octa
- sůl a pepř dle chuti
Krok 1
Nejprve na suché pánvi orestujte jádra vlašských ořechů tak, aby se jemně rozvoněla.
Krok 2
Nyní v misce prošlehejte jogurt s medem, hořčicí, citronovou šťávou a prolisovaným česnekem. Dle chuti osolte a opepřete.
Krok 3
Přimíchejte balzamikový ocet a tenkým pramínkem přilévejte olivový olej.
Krok 4
V salátové míse smíchejte omyté a na kousky natrhané listové saláty.
Krok 5
Přidejte opražené ořechy a nakrájený sýr.
Krok 6
Na závěr vše zlehka a jemně promíchejte s připraveným dresinkem.
Salát ihned podávejte s opečeným toastem či čerstvou křupavou bagetou.
- Jemnější varianty dosáhnete přidáním zakysané smetany do zálivky či použitím balkánského sýru, který je dle potřeby slaný, ale neochucený, a tudíž méně pikantní. Opravu famózní je pak salát připravený s kozím sýrem.