jaktak.cz

Jak připravit listový salát s čerstvým sýrem a balzamikovým dresinkem | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak připravit listový salát s čerstvým sýrem a balzamikovým dresinkem | recept. Slaný čerstvý sýr s česnekovou příchutí dokáže spolu s intenzivními ořechy a luxusní zálivkou plnou delikátních chutí a kombinací pozvednout směs jemných a samostatně vcelku nevýrazných zelených lístků na salát opravdu vysokých kvalit.

Co je potřeba

Směs libovolných listových salátů (například zelený Salanova Crispy, little gem, ledový salát s trochou polníčku či použijte kupovanou směs listových salátů, v níž je od každého druhu určitý podíl)

  • 1 česnekový čerstvý sýr Rabín Moravia (případně Rabín Gyros ochucený výrazným a pikantním kořením)
  • 50 g vlašských ořechů

Na balzamikový dresink:

  • 2 lžíce smetanového jogurtu
  • 1–2 stroužky česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce plnotučné či dijonské hořčice
  • 1–2 lžíce medu
  • 80 ml olivového oleje
  • 30 ml balzamikového octa
  • sůl a pepř dle chuti

Krok 1

Nejprve na suché pánvi orestujte jádra vlašských ořechů tak, aby se jemně rozvoněla.

Krok 2

Nyní v misce prošlehejte jogurt s medem, hořčicí, citronovou šťávou a prolisovaným česnekem. Dle chuti osolte a opepřete.

Krok 3

Přimíchejte balzamikový ocet a tenkým pramínkem přilévejte olivový olej.

Krok 4

V salátové míse smíchejte omyté a na kousky natrhané listové saláty.

Krok 5

Přidejte opražené ořechy a nakrájený sýr.

Krok 6

Na závěr vše zlehka a jemně promíchejte s připraveným dresinkem.

Salát ihned podávejte s opečeným toastem či čerstvou křupavou bagetou.

  • Jemnější varianty dosáhnete přidáním zakysané smetany do zálivky či použitím balkánského sýru, který je dle potřeby slaný, ale neochucený, a tudíž méně pikantní. Opravu famózní je pak salát připravený s kozím sýrem.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-listovy-salat-s-cerstvym-syrem-balzamikovym-dresinkem-recept.html