Jak připravit pestrobarevný salát z červeného zelí ochucený arašídovou zálivkou | recept
Jak připravit pestrobarevný salát z červeného zelí ochucený arašídovou zálivkou | recept. V salátové míse promíchané řízné červené zelí se sladkou mrkví a čerstvou petrželkou je kombinací nejen líbivě barevnou, ale především chuťově bezchybnou. A stejně tak bezchybná je i smetanová zálivka s arašídovým máslem, která tradiční zeleninu netradičně chuťově obohatí.
Co je potřeba
Na zeleninovou směs:
- 1 hlávka červeného zelí
- 3–4 mrkve
- 1 hrst nasekané hladkolisté petrželky
- 2 lžičky soli
Na zálivku:
- 2 lžíce arašídového másla
- 2 lžíce medu
- 3–4 lžíce zakysané smetany s vyšším procentem tuku
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce jablečného octa
Krok 1
Omyté zelí nakrouhejte najemno, oloupanou mrkev nahrubo nastrouhejte a v míse prosolte. Společně pak prsty promíchejte. Zelenina díky tomu krásně zkřehne.
Krok 2
V misce promíchejte med se zakysanou smetanou a arašídovým máslem.
Do zálivky lze použít jak máslo jemné, tak to s křupavými kousky arašídů (tzv. crunchies), pak můžete hotový salát posypat dalšími nesolenými arašídy a podpořit tak chuť zálivky.
Krok 3
Smetanový základ zálivky dochuťte sójovou omáčkou a octem.
Krok 4
Poté zálivku promíchejte s připravenou zeleninou.
Krok 5
Na závěr přidejte nasekanou petrželku a salát tím máte připravený. Před podáváním jej ale nechejte chvilku vychladit a proležet v lednici.
- Přidáním upečeného a po vláknech natrhaného kuřecího masa dosáhnete úžasně chutného a sytého salátu, který podávaný s pečivem zastane roli hlavního jídla.