jaktak.cz

Jak uvařit netradiční knedlíčky do polévky | retro recepty

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak uvařit netradiční knedlíčky do polévky | retro recepty. Následující recepty jsou z novinového výstřižku z roku 1968. Bohužel, nevím o jaký denní tisk se jedná, vím jen, že je z nedělní rubriky Vařte s námi. Knedlíčky byly doporučovány jako vložka do zeleninových a masových vývarů se zeleninou osmaženou na másle. Dokonce se doporučovala i bujónová kostka v případě nouze. Zveřejňuji celý článek, některé recepty vypadají zajímavě.

Co je potřeba

viz jednotlivé odstavce

30 g másla, vejce, žloutek, 100 g šunky, lžíce mléka, sůl, petrželka, podle potřeby asi 80 g strouhanky

Máslo utřeme s vejcem a žloutkem, přidáme sůl, koření, jemně mletou šunku, trochu mléka, petrželku a strouhanku na zahuštění.

150 g mletého masa, vejce, 30 g másla nebo slaniny, 30 g cibule, sůl, pepř, 2 lžíce mléka, podle potřeby asi 100 g strouhanky

Na másle nebo slanině osmažíme jemně posekanou cibuli, přidáme mleté maso, smícháme s vejcem, solí, kořením, mlékem a zahustíme strouhankou. Do polévky zaváříme malé knedlíčky.

80 g morku, vejce, 2 lžíce mléka, sůl, pepř nebo květ, asi 100 g strouhanky

Morek vyklepneme z povařených kostí, utřeme s vejcem, solí a trochou strouhanky, přidáme mléko, koření a zbytek strouhanky podle potřeby.

250 g rybího filé, vejce, máčená houska, sůl, pepř, strouhanka podle potřeby

Umleté rybí maso smícháme s vymačkanou žemlí, přidáme vejce, sůl, koření a strouhanku podle potřeby.Zaváříme malé knedlíčky do bílých polévek.

50 g droždí, 50 g másla, polovina cibule, vejce, žloutek, sůl, petrželka, 2 lžíce mléka, asi 100 g strouhanky

Na másle osmažíme jemně sekanou cibulku, na ni rozdrobíme a na mírném ohni rozpustíme droždí a když voní, vmícháme mléko, vejce, žloutek, sůl a petrželku. Zahustíme strouhankou a tvoříme malé knedlíčky, které 5 minut povaříme v polévce.

150 g vařených strouhaných brambor, 50 g másla, vejce, žloutek, sůl, petrželka, strouhaná žemlička

Máslo utřeme s vejcem a žloutkem, přidáme sůl, petrželku, strouhané brambory a je-li třeba, trochu strouhanky. Tvoříme menší knedlíčky, které zaváříme do vývaru nebo je obalujeme ve strouhance, usmažíme na tuku a teprve pak vložíme do polévky.

 

200 g vařených brambor, vejce, 30 g strouhaného sýra, 30 g krupice, sůl, muškátový oříšek, trochu mouky nebo strouhanky

Brambory osolíme, prosypeme krupicí, přidáme koření, sýr a spojíme vejcem v pevnější těsto. Vyvalujeme menší knedlíčky a zaváříme je do hovězího vývaru.

150 g měkkého tvarohu, vejce, lžíce strouhaného ementálu, sůl, pepř, na zahuštění asi 30 g hrubé mouky, olej na smažení

Měkký tvaroh utřeme s vejcem, přidáme strouhaný sýr, sůl, koření a na zahuštění trochu hrubé mouky.Tvoříme menší knedlíčky, obalujeme je v mouce a vysmažíme na oleji.Vkládáme do polévky před podáváním.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-netradicni-knedlicky-do-polevky-retro-recepty.html