Jak zapéct růžovky se šunkou, vejci a sýrem | recept z hub
Jak zapéct růžovky se šunkou, vejci a sýrem | recept z hub. Vyzkoušejte zapečené klobouky hub se šunkou, vejci a sýrem. Recept je jednoduchý, rychlý a jídlo poměrně vydatné. Přílohu můžete zvolit jakoukoli, univerzální je chléb nebo tmavé pečivo.
Co je potřeba
- 6 středně velkých klobouků muchomůrky růžovky
- 2 vejce
- 80 g šunky
- 1 malá cibule
- lžíce sádla
- sůl
- pažitka
- petrželová nať
- 150 g tvrdého sýra
- mletý pepř
Krok 1
Na zapékané houby se nejlépe hodí mladé plodnice muchomůrky růžovky (masáku). Při jejich sběru je nutná opatrnost, aby nedošlo k záměně za jedovatou muchomůrku tygrovanou. Proto každou houbu pečlivě prohlédněte a zkontrolujte hlavní znaky, kterými se oba druhy od sebe odlišují. Pokud růžovku neznáte, jídlo můžete připravit i z bedel nebo holubinek.
Krok 2
Růžovky očistěte a sloupněte pokožku klobouku. Pekáček potřete rozpuštěným sádlem a klobouky rozložte vedle sebe. Každý osolte a okořeňte mletým pepřem.
Krok 3
Na sádle osmahněte na proužky pokrájenou cibuli, přidejte šunku, rozmíchaná vejce, sůl a nechte směs ztuhnout. Nakonec vmíchejte pažitku, která dodá lehkou příchuť česneku. Pokud vám česnek nedělá problémy, můžete zároveň s cibulkou osmahnout i rozsekaný stroužek česneku a pažitku vynechat.
Krok 4
Na každý klobouk položte plátek tvrdého sýra, druh zvolte podle vlastního uvážení. Na sýr položte náplň a překryjte dalším plátkem sýra.
Krok 5
Vložte do předehřáté trouby a zapékejte při 200 °C do zezlátnutí. Hotové jídlo posypte čerstvou petrželovou natí a ihned podávejte.