Jak připravit šťavnatý zeleninový salát s horkou olejovou zálivkou ze sójové omáčky
Jak připravit šťavnatý zeleninový salát s horkou olejovou zálivkou ze sójové omáčky. I z běžně používaných druhů zeleniny lze připravit salát zcela výjimečný a netradiční. Kousky čerstvé zeleniny přitom stačí jen promíchat s výraznou zálivkou z horkého oleje, kopru, česneku a sójové omáčky. Právě takto připravená zálivka daleko lépe rozvine své chutě a snadněji prostoupí zeleninou.
Co je potřeba
- 3 salátové okurky
- 4 rajčata
- 2 mrkve
- 3 různobarevné papriky
- 4 stonky jarní cibulky
Na olejovou zálivku:
- 3 lžíce najemno nasekaného čerstvého kopru
- 2 stroužky česneku
- 70 ml rostlinného oleje
- 2-3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžička mleté sladké papriky
- sůl a pepř dle chuti
Krok 1
Salátové okurky omyjte, a i se slupkou je nakrájejte na menší špalíčky. Spolu s nahrubo nastrouhanou mrkví je pak ve velké míse promíchejte.
Krok 2
Přidejte na tenké proužky nakrájené papriky a na slabé měsíčky nakrájená rajčata. Velká rajčata překrojte ještě napůl.
Tento salát je připravený ze zelené a červené papriky, ale skvěle chutná i se žlutou paprikou či kapií.
Krok 3
Jako poslední vmíchejte najemno nasekanou jarní cibulku.
Krok 4
Nyní v misce promíchejte najemno nasekaný kopr s prolisovaným česnekem, čímž vytvoříte základ zálivky.
Krok 5
Směs okořeňte solí, pepřem, sladkou paprikou a zakápněte octem se sójovou omáčkou.
Krok 6
Na závěr přilijte horký olej a promíchejte.
Krok 7
Takto připravenou zálivku vlijte k zelenině a důkladně promíchejte, aby se obalil každý kousek zeleniny.
Před podáváním nechejte alespoň hodinu odležet.
- Poměrně výraznou pikantnost, ale v kontextu s ostatními surovinami skvělou chuť i vůni, salátu dodáte, pokud do zálivky přidáte špetku čili koření. Použijte jej ale opravdu špetku, jelikož čili podpořené horkým olejem svou chuť skutečně výrazně umocní.