Jak připravit salát z čínského zelí a jogurtové zálivky | svěží salát
Jak připravit salát z čínského zelí a jogurtové zálivky | svěží salát. Šťavnatý a příjemně lehký salát z křupavého čínského zelí a čerstvé pestrobarevné zeleniny, kterému patřičnou výraznost a výjimečnou chuť dodá fantastická jogurtová zálivka s dijonskou hořčicí.
Co je potřeba
- 1 hlávka čínského zelí
- 3 velká rajčata
- 2 salátové okurky
- 1 malá plechovka sterilované kukuřice
- 3 různobarevné papriky
(tento salát je připravený z bílé, zelené a červené papriky, přičemž lze použít i sladší kapii)
Na zálivku:
- 150 g smetanového jogurtu
- 1 zakysaná smetana
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř dle vlastní chuti
Krok 1
Čínské zelí rozeberte na listy, omyjte a nakrájejte na proužky.
Tuhou dužinu z vrchních listů buď vyřízněte, nebo pokrájejte na drobné kousky a použijte do salátu také.
Krok 2
V míse zelí promíchejte s nadrobno nakrájenými rajčaty a okurkami.
Krok 3
Přidejte slitou kukuřici a na menší kousky nakrájené papriky.
Krok 4
Nyní v misce promíchejte vše potřebné na zálivku. Smíchejte tedy jogurt, zakysanou smetanu, hořčici, olej i citronovou šťávu a dle chuti osolte a opepřete.
Dijonskou hořčici lze obměnit za hrubozrnnou.
Krok 5
Zálivkou přelijte připravenou zeleninou směs v míse a důkladně promíchejte.
Před podáváním nechejte alespoň hodinu v chladu odležet a následně podávejte jako přílohu k pečenému či grilovanému masu, nebo s pečivem jako lehkou večeři.
- Do salátu můžete přidat i tvrdý sýr nakrájený na kostičky, kdy ideální je eidam, gouda či aromatičtější ementál. Zálivku lze doplnit trochou tatarky.