Jak připravit netradiční saláty z melounu a okurek | 2 recepty
Jak připravit netradiční saláty z melounu a okurek | 2 recepty. Dnes si podle nás můžete udělat netradiční, ale vynikající a v horkých dnech velmi osvěžující saláty. Nenechte se odradit zdánlivě nesmyslnými kombinacemi ingrediencí a vyzkoušejte něco nového bez předsudků. První salát z následujícího článku je z orientální kuchyně. Aby chutnal tak, jak má, tedy skvěle, jsou důležité kvalitní základní suroviny, především sojová omáčka. Druhý – melounový se slaným sýrem je trochu známější a začíná se objevovat v některých restauracích. Výhodou melounu je totiž jeho výborná kombinovatelnost se sladkou i slanou chutí.
Co je potřeba
Orientální okurkový:
- 1 hadovka
- ¼ lžičky soli
- 3 lžíce (45 ml) rýžového octa
- 1 lžíce (15 ml) sezamového oleje
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička javorového sirupu nebo cukru
- 1 lžička opražených sezamových semínek
Melounový s fetou a bylinkami:
- meloun
- okurka
- feta
- citronová šťáva
- máta
- bazalka
- olivový olej
Krok 1
Jako první krok si opražte na suché pánvi sezamová semínka. Mějte na paměti, že to trvá krátce a i mimo zdroj tepla semínka ještě chvilku pracují. Odstavte je proto včas, abyste je nepřipálili, sezam by byl hořký a celý salát by zkazil.
Krok 2
Okurku hadovku nastrouhejte nebo nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky. Okurku neloupejte, jen ji na povrchu pečlivě omyjte a osušte.
Krok 3
Všechny ostatní přísady – olej, ocet, sojovou omáčku, sůl a sladidlo, pro které se rozhodnete, vyšlehejte v emulzi. Marinádu promíchejte s připravenou okurkou a nechte 15 minut při pokojové teplotě odležet. Před podáváním posypte opraženým sezamem. Výborná chuť vás rozhodně překvapí!
Krok 4
Sladko-slaný salát z melounu, okurky a ostatních surovin si namíchejte zcela podle své vlastní chuti tak, aby vám chutnal. Okurka a meloun jsou příbuzné druhy, zde nečekejte žádnou zradu, ladí k sobě dokonale. Důležité je vyladit chuť – někomu vyhovuje sladší, někomu slanější, je to hodně individuální.
Krok 5
Meloun, okurku i se slupkou a fetu nakrájejte na přibližně stejně velké kostky. Zakápněte šťávou z citronu a olivovým olejem. Promíchejte a na závěr vmíchejte mátu a bazalku. Pozor na mátu, mně přijde hodně rušivá, vynechávám ji, ovšem dceři by v salátu chyběla. Salát nechte chvilku vychladit a podávejte, je velmi osvěžující a v parných dnech dobře zavodní organismus.