Jak připravit dezert z grilovaného ovoce a marcipánové omáčky | recept
Jak připravit dezert z grilovaného ovoce a marcipánové omáčky | recept. S touto luxusní, smetanově bílou omáčkou ze sladkého marcipánu a jemné smetany připravíte spolu se zkaramelizovaným, zlatavě opečeným ovocem nesmírně elegantní dezert, který bude dokonalou tečkou za grilovacím večerem.
Co je potřeba
- ovoce vhodné na gril
- (recept je s meruňkami a broskvemi, ale můžete využít i banán či ananas, výtečné je i jablko)
- 1–2 lžíce krupicového cukru
Na marcipánovou omáčku:
- 200 ml smetany na vaření
- 70 g marcipánu
- 2 žloutky
- 1 lžíci moučkového cukru
Krok 1
Do kastrůlku vlijte smetanu pokojové teploty a najemno do ní nastrouhejte marcipán. Společně na mírném ohni za stálého míchání pomalu zahřívejte až téměř k varu a poté nechejte 5 minut povařit, rozpustit marcipán. Směs tím získá krémovou konzistenci.
V případě, že ve smetaně zůstaly malé marcipánové hrudky, směs promixujte tyčovým mixérem dohladka.
Krok 2
V misce metličkou prošlehejte žloutky s moučkovým cukrem.
Krok 3
Do žloutkové pěny přidejte 2 lžíce teplé marcipánové smetany a promíchejte. Žloutky se pak při dalším postupu nesrazí.
Krok 4
Následně žloutkovou směs pomalu promíchejte s ochucenou smetanou v kastrůlku a na mírném ohni několik minut povařte.
Pokud omáčka výrazně zhoustne, přilijte k ní trochu smetany či mléka. Rovněž ji ale můžete naředit delikátním Amarettem.
Krok 5
Nyní očistěte ovoce, rozkrojte jej napůl a řeznou stranu posypte cukrem.
Krok 6
Pocukrovanou stranou pak ovoce vkládejte na rozpálenou grilovací pánev či gril a opékejte, dokud cukr nezkaramelizuje.
Lákavě opečené ovoce na talíři přelijte připravenou marcipánovou omáčkou a podávejte.
- Marcipánovou omáčku můžete nápaditě zakomponovat i do zmrzlinového poháru jako polevu. Barevně i chuťově se nejlépe pojí s čokoládovou zmrzlinou, ideálně extra hořkou.
- Omáčka chladnutím houstne a získává pudinkovou konzistenci. Před servírováním ji tedy udržujte teplou, anebo ji za stálého míchání na mírném ohni pomalu opět rozehřejte. Ale věřte, že i v podobě pudinku je výtečná.