Jak na pečené ředkvičky s fetou | bezmasý recept
Jak na pečené ředkvičky s fetou | bezmasý recept. Pikantní a barevně pestré ředkvičky jsou, co se týče pečení, méně využívaným druhem zeleniny, přitom ale naprosto dokonalým. Právě pečením totiž ztratí svou štiplavost, namísto níž vystoupí jemná nasládlost, která se v kontrastu se slaným sýrem a výrazným balzamikem postará o oslňující teplý salát či netradiční a velice chutnou zeleninou přílohu.
Co je potřeba
- 2 svazky ředkviček
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamikové redukce
- 100 g sýru Feta
- 5 jarních cibulek
- sůl a pepř dle chuti
Krok 1
Ředkvičky důkladně operte, odřízněte nať a očistěte. Poté malé kusy rozpůlte, velké rozkrojte na čtvrtky a na plechu vyloženém pečicím papírem je dle chuti osolte, opepřete a promíchejte s olivovým olejem.
Krok 2
Do trouby je vkládejte urovnané tak, aby se na plechu nepřekrývaly a pečte v předem vyhřáté troubě na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) přibližně 20 minut. Po uplynutí uvedené doby předpečené ředkvičky promíchejte s nadrobno nasekaným česnekem a vložte zpět do trouby na 5–10 minut dopéct.
Krok 3
Jakmile je česnek zlatavý, přesypte směs do mísy, zakápněte bazamikovou redukcí a promíchejte s nadrobno nasekanou jarní cibulkou.
Takto připravenou, krásně barevnou a česnekem provoněnou dobrotu naservírujte na talíř a ozdobte rozdrobenou fetou. Podávejte s teplým rozpečeným toastem, křupavou čerstvou bagetkou či k plátku masa jako přílohu.
Balzamiková redukce je v chuti výrazná a jemně nasládlá. Pokud tedy máte raději výraznější a říznější chutě, zakápněte salát namísto redukce přímo balzamikovým octem.
- Efektní salát připravíte z vychladlých a dle receptu upečených ředkviček, které spolu se sýrem a jarní cibulkou promícháte se směsí zelených listových salátů, včetně lístků od samotných ředkviček, pokud jsou pěkné.