Jak na Joppi omáčku aneb výrazný majonézový dip s rajčaty a kari kořením | recept
Jak na Joppi omáčku aneb výrazný majonézový dip s rajčaty a kari kořením | recept. Výtečná holandská omáčka na bázi rajčatového dipu s majonézovým základem, která svou delikátně pikantní, ale díky opečeným rajčátkům i příjemně nasládlou chutí, báječně doplní hranolky, pochoutku z grilu a své místo zastane i jako výrazný dip podávaný k zelenině.
Co je potřeba
- 1 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 větší cherry rajčátka
- 250 g majonézy
- 3 lžičky kari koření
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžíce bílého vinného octu
- 2 lžičky krupicového cukru
- sůl a pepř na dochucení
Krok 1
Na lžíci oleje orestujte nadrobno nasekanou cibuli.
Krok 2
Jakmile cibule zezlátne, přidejte k ní najemno nasekaná rajčátka, a to i se šťávou, kterou při krájení pustí. Za stálého míchání pár minut opékejte a poté nechejte zchladnout.
Krok 3
Následně rajčatovou směs vmíchejte do majonézy.
Krok 4
Omáčku ochuťte kari kořením, dijonskou hořčicí a vinným octem, doslaďte cukrem a dle chuti osolte a opepřete. Takto připravenou ji nechejte v lednici alespoň hodinu proležet.
Omáčka skvěle doplní kus grilovaného masa, v troubě pečené a lahodně křupavé kuřecí stripsy, hranolky, pečené brambory či i prostou, na hranolky nakrájenou zeleninu coby dip k namáčení.
Pro jemnější a hladší konzistenci můžete omáčku v úplném závěru promixovat tyčovým mixérem.
- Do tradiční Joppi omáčky se na místo cherry rajčátek přidává rajčatová passata, která se orestuje na pánvi s cibulí. Ovšem přidává se pouze jedna lžička, pro kterou jsem nechtěla otevírat celé balení passaty a nadrobno nasekaná rajčátka byla skvělou náhradou. Pokud ale máte passatu zrovna k dispozici, směle ji do omáčky použijte.