Jak připravit nepečený koláč ze sušenek, ořechů a karamelu | recept
Jak připravit nepečený koláč ze sušenek, ořechů a karamelu | recept. Luxusní dortík, který je sice kalorickou bombou, ale bombou tak fantastickou, že si určitý dietní hřích doslova s chutí odpustíte. Spojení máslových sušenek, karamelu, kávy a rumu je přímo famózní.
Co je potřeba
- 500 g máslových sušenek (BeBe, Club…)
- 60 g jemně mletých ořechů
- 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka (karamelového Salka)
- 6–7 lžic uvařené silné kávy
- 6–7 lžic rumu
Na čokoládovou polevu:
- 200 g kvalitní mléčné čokolády
- 25 g másla
Na dozdobení:
- 40–50 g jemně mletých ořechů
Krok 1
Máslové sušenky namelte či najemno rozdrťte.
Krok 2
Ve velké míse je smíchejte s mletými ořechy.
Ořechy můžete použít jakékoli dle vaší chuti. Báječné jsou například vlašské či jemně nasládlé kešu.
Krok 3
Do sypké směsi přidejte karamelové Salko a pomalu jej zapracujte.
Karamelové Salko můžete koupit hotové, nebo si jej připravit doma z klasického slazeného kondenzovaného mléka. V takovém případně stačí uzavřenou plechovku vařit ve vodě přibližně dvě hodiny. Dbejte pouze na to, aby byla neustále ponořená.
Krok 4
Částečně propracovanou směs nařeďte uvařenou, vychladlou kávou a provoňte rumem. Vypracujte vláčné, šťavnaté a poměrně lepivé těsto. V případě potřeby přidejte ještě o lžíci kávy či rumu navíc.
Krok 5
Těsto přesuňte do pečicím papírem vyložené dortové formy s průměrem 23 cm a namočenou dlaní ho důkladně upěchujte. S formou poté lehce klepněte o kuchyňskou linku, aby si těsto hezky sedlo.
Krok 6
Nyní ve vodní lázni či v mikrovlnné troubě rozpusťte nalámanou čokoládu s máslem.
Krok 7
Vzniklou čokoládovou polevu rozetřete na připravený základ.
Krok 8
Na závěr vše zasypte mletými oříšky.
Takto připravené vložte do lednice a nechejte do druhé dne zpevnit a proležet. Poté ostrým nožem krájejte na menší klínky a dle chuti podávejte jen tak, nebo ozdobte kopečkem ušlehané smetany.
- Tento luxusní dortík si bezpochyby zaslouží i luxusní ingredience. Proto neváhejte a místo klasického rumu použijte například brandy. Jeho kvality můžete rovněž podtrhnout přidáním vysokoprocentní hořké čokolády místo mléčné, či jejich chutě zkombinovat.