Jak připravit Sečuánský grilovaný lilek | recept
Jak připravit Sečuánský grilovaný lilek | recept. Kousky dozlatova ogrilovaného lilku potřené pikantní, lehce zkaramelizovanou a jemně nasládlou marinádou, jsou jednoduše bezkonkurenční. Měkká a houbovitá struktura lilků omáčku plnou tradičních čínských chutí dokonale vstřebá a z jemného lilku se tak během okamžiku stane specialita veskrze výrazná a jedinečná.
Co je potřeba
- 2 menší lilky
Na marinádu:
- 4 lžíce oleje (nejlépe arašídového či sezamového, ale vystačíte si i s olivovým)
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 4 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce sójové omáčky sladšího druhu
- 2 lžíce rýžového vína
- 4 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce sladké čili omáčky
Krok 1
Lilky nakrájejte na kolečka přibližně 1 cm silná, špičkou nože rozřízněte dužinu do mřížky a potřete 2 lžícemi oleje.
Krok 2
Následně kousky lilku dozlatova ogrilujte.
Krok 3
V průběhu opékaní lilků v misce promíchejte rýžový ocet, víno a sójovou omáčku.
Krok 4
Do misky přisypte cukr a nechejte jej rozpustit.
Krok 5
Na závěr ochuťte sladkou čili omáčkou. Pro pikantnější chuť můžete použít čili pastu či jakoukoliv čili omáčku dle vlastního výběru.
Krok 6
Nyní na pánvi rozpalte zbylé 2 lžíce oleje a orestujte na něm nadrobno nasekané stroužky česneku s jemně nastrouhaným zázvorem.
Krok 7
Jakmile se česnek se zázvorem rozvoní a zezlátnou, přilijte do pánve ochucenou směs z misky. Společně za občasného míchání krátce povařte, aby omáčka zkaramelizovala a získala táhlou konzistenci.
Krok 8
Ogrilované lilky hotovou marinádou bohatě potřete a servírujte posypané zelenou cibulkou či čerstvým koriandrem a chybět by neměly ani kousky arašídů.
Pikantnost marinády můžete podpořit i kousky nadrobno nasekané čili papričky, či jimi před servírováním lilky přímo posypat.