jaktak.cz

Jak připravit Sečuánský grilovaný lilek | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak připravit Sečuánský grilovaný lilek | recept. Kousky dozlatova ogrilovaného lilku potřené pikantní, lehce zkaramelizovanou a jemně nasládlou marinádou, jsou jednoduše bezkonkurenční. Měkká a houbovitá struktura lilků omáčku plnou tradičních čínských chutí dokonale vstřebá a z jemného lilku se tak během okamžiku stane specialita veskrze výrazná a jedinečná.

Co je potřeba

  • 2 menší lilky

Na marinádu:

  • 4 lžíce oleje (nejlépe arašídového či sezamového, ale vystačíte si i s olivovým)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 4 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce sójové omáčky sladšího druhu
  • 2 lžíce rýžového vína
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce sladké čili omáčky

Krok 1

Lilky nakrájejte na kolečka přibližně 1 cm silná, špičkou nože rozřízněte dužinu do mřížky a potřete 2 lžícemi oleje.

Krok 2

Následně kousky lilku dozlatova ogrilujte.

Krok 3

V průběhu opékaní lilků v misce promíchejte rýžový ocet, víno a sójovou omáčku.

Krok 4

Do misky přisypte cukr a nechejte jej rozpustit.

Krok 5

Na závěr ochuťte sladkou čili omáčkou. Pro pikantnější chuť můžete použít čili pastu či jakoukoliv čili omáčku dle vlastního výběru.

Krok 6

Nyní na pánvi rozpalte zbylé 2 lžíce oleje a orestujte na něm nadrobno nasekané stroužky česneku s jemně nastrouhaným zázvorem.

Krok 7

Jakmile se česnek se zázvorem rozvoní a zezlátnou, přilijte do pánve ochucenou směs z misky. Společně za občasného míchání krátce povařte, aby omáčka zkaramelizovala a získala táhlou konzistenci.

Krok 8

Ogrilované lilky hotovou marinádou bohatě potřete a servírujte posypané zelenou cibulkou či čerstvým koriandrem a chybět by neměly ani kousky arašídů.

Pikantnost marinády můžete podpořit i kousky nadrobno nasekané čili papričky, či jimi před servírováním lilky přímo posypat.  


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-secuansky-grilovany-lilek-recept.html