Jak sbírat a využít březovník obecný | rady
Jak sbírat a využít březovník obecný | rady. Kolem březovníku obecného jste možná zatím pouze bez povšimnutí procházeli, stejně jako já ještě před nedávnou dobou. Jedná se o dřevokaznou houbu, která roste, jak již název napovídá, na kmenech břízy. Tato houba sice nenajde uplatnění v kuchyni, neboť je tuhá a chutná nahořkle, avšak o to cennější je svými léčivými účinky, jichž u březovníku nalezneme širokou škálu.
Co je potřeba
Viz další kroky
Krok 1
Březovník obecný (latinsky Piptoporus betulinus) patří mezi hojně se vyskytující chorošovité jednoleté houby. Má hladký (u starších plodnic popraskaný) okrouhlý klobouk (často ve tvaru ledviny či vějíře) světle hnědé barvy. Spodní strana je bílá či našedlá. Mladé plodnice jsou měkké, starší pak mají vatovitou až korkovitou texturu, přesto se dají poměrně snadno rozkrájet.
Krok 2
Březovník se živí rozkladem březového dřeva, nalezneme jej tedy zejména na popadaných kmenech břízy a na poškozených stromech – takový strom poznáte již z dálky, neboť mu obvykle chybí koruna. Zřídka jej můžeme najít na (dosud) zdravě vypadajícím stromu – tento strom je však houbou již poškozen a je určen k záhubě, nemusíte se tedy bát, že byste strom při sběru březovníku poškodili. Léčivé látky břízy přecházejí do březovníku a my tak máme jedinečnou možnost, jak je získat velmi snadnou cestou.
Krok 3
Léčivé účinky březovníku obecného jsou následující:
- Má protinádorové, antibiotické, antiparazitické a protizánětlivé účinky
- Podporuje imunitní systém
- Užívá se při léčbě chronických kožních onemocnění
- Zmírňuje únavu
- Pomáhá předcházet a léčit artrózu
- Léčí trávicí obtíže a žaludeční vředy
- Zevně hojí rány, zastavuje krvácení a zmírňuje bolest a otoky
Krok 4
Nejsnazším způsobem, jak březovník využít, je příprava odvaru (nálev nebude obsahovat mnoho účinných látek). Březovník nakrájíme na malé kousky, vložíme je do vhodné varné nádoby, zalijeme vodou a necháme povařit zhruba hodinu na velmi mírném ohni. Poté scedíme a pijeme 1× denně – nejlépe nalačno.
Čaj se dá připravit i z houbového prášku, jenž získáme následujícím způsobem: plodnici březovníku nakrájíme na tenké plátky, usušíme je v sušičce či v troubě při 50 °C a po usušení již jen rozemeleme na prášek. Užívá se také přímo – samotný nebo v pokrmu či nápoji. Postačí 1 lžička jednou až dvakrát denně.
Krok 5
Další možností je výroba domácí tinktury – březovník opět nakrájíme na malé kousky, které nasypeme do čisté sklenice, zaplníme ji zhruba do 2/3 a poté dolijeme vysokoprocentním alkoholem. Březovník necháme minimálně 1 měsíc macerovat při pokojové teplotě. Obsah sklenice pravidelně protřepáváme. Tinkturu nakonec přefiltrujeme přes plátýnko a přelijeme ji do tmavé skleničky. Podáváme 2× denně 1 čajovou lžičku.
Krok 6
Jelikož se různými způsoby přípravy (nejen) březovníku uvolňují různé účinné látky, nejlepším způsobem užívání je lihovodný roztok, tedy kombinace odvaru a tinktury. Do hrnku březovníkového čaje stačí přidat 10 kapek tinktury.
Pokud před výrobou tinktury necháte březovník nakrájený na kousky přejít mrazem, lépe poté uvolní své léčivé látky.
Březovník mohou užívat i děti, množství je však nutné přizpůsobit věku a hmotnosti dítěte.
Kousky březovníku dříve sloužily entomologům k připevňování hmyzu ve sbírkách, v hodinářské výrobě našel uplatnění jako leštidlo a používal se i k obtahování holicí břitvy.
Užívání březovníku je vhodné předem konzultovat s vaším lékařem.
Přestože je takřka vyloučená záměna za jinou houbu, než vyrazíte do lesa, dobře si březovník nastudujte.
Starší plodnice březovníku bývají poměrně často červivé, dá se to však dobře poznat po odlomení houby od březové kůry.
Březovník má mírně projímavé účinky.