Jak upéct indické placky naan | recept
Jak upéct indické placky naan | recept. Máte chuť na indické jídlo? Nemusíte hned letět do Indie, nebo si zamlouvat místo v indické nebo nepálské restauraci. A jak to udělat a zároveň si pochutnat? Stačí uvařit podle receptu z tohoto článku.
K typickým rysům indické kuchyně patří používání koření, rýže, obilnin, luštěnin, jogurtu a zeleniny. Velké množství indických jídel je vegetariánských a pikantních. Dnes si uvaříme chlebovou placku naan. Obvykle je kynutá, v Indii pečená v indické peci tandúru.
Co je potřeba
- 2 hrnky hladké mouky
- špetku cukru
- špetku soli
- ¼ hrnku vody
- 1 lžičku sušeného droždí
- 1 lžíci rozpuštěného másla
- 2 lžíce bílého jogurtu
na potření placek:
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 stroužky rozetřeného česneku
Krok 1
Do hrnku dáme trochu mouky a sušené droždí. Přidáme sůl, cukr a teplou vodu. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Počkáme asi deset minut.
Krok 2
Mezitím si v míse promícháme ostatní ingredience a zaděláme připraveným kváskem.
Krok 3
Zpracujeme vláčné, kynuté těsto, které se nelepí. Jde to jednoduše a poměrně rychle. Těsto necháme asi hodinu kynout.
Krok 4
Z těsta lžící vykrajujeme bochánky, ze kterých vyválíme tenké placky. Podle potřeby podsypáváme moukou. Moc to nepřeháníme, placky se pečou nasucho a přebytečná mouka by se zbytečně přepalovala.
Krok 5
Necháme chvilku odpočinout na vále.
Krok 6
Mezitím rozpustíme máslo na potírání placek a přidáme do něj prolisovaný česnek. Pěkně promícháme, aby byl česnek rovnoměrně rozptýlen. Kdo nemá rád česnek, klidně vynechá nebo nahradí bylinkami.
Krok 7
Kdo doma nemá pravou indickou pec ( jak bez ní můžeme žít?) rozpálí si nasucho pánev. Pánev musí být opravdu horká! Na rozpálený povrch klademe placky a opékáme.
Krok 8
Placka začne vytvářet na povrchu puchýře a bude se nafukovat. A to je správně! Otočíme ji a rychle opečeme i z druhé strany.
Krok 9
Trvá to opravdu chviličku, proto si k pánvi předem připravíme misku s máslem na potírání a hrnec s utěrkou a poklicí, do které budeme upečené, potřené placky ukládat. Utěrka a poklice je důležitá, placky pod ní zůstanou krásně vláčné.
Krok 10
Placka naan je výborná jen tak, nebo jako příloha k indickým omačkám. Třeba k indickému máslovému kuřeti butter chicken https://www.jaktak.cz/jak-si-uvarit-indicke-maslove-kure-butter-chicken-recept.html.
Krok 11
V Indii můžeme na příbory zapomenout. Pomocí kousků placky se nabírají jídlo i omáčky.
Je tady hlavní jazykem hindština a proto vám přeji dobrou chuť śauq se khaite. A další doporučení je jíst pouze pravou rukou jako v Indové.