Jak připravit vietnamské letní závitky | recept
Jak připravit vietnamské letní závitky | recept. Naučíme vás jak si jednoduše připravit vietnamské letní závitky, po kterých zaručeně nepřiberete. Je to pokrm pro všechny, co chtějí trochu odlehčit jídelníček, nebo mají chuť na něco nevšedního. A i když se to na první pohled nezdá, přípravu zvládnete opravdu snadno. Nesmíte se bát experimentovat. Nakupte všechny ingredience, pročtěte recept a můžete začít.
Co je potřeba
- 12 kusů rýžových papírů
- jedno balení rýžových nudlí
- 1 menší okurku
- svazek koriandru
- krevety ( do každého závitku tři kusy)
- ledový salát
- mrkev
- papriku
Na omáčku:
- 4 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- 3 lžičky třtinového cukru
- 3 stroužky česneku
- 250 ml horké vody
- podle chuti čerstvá chilli paprička
Krok 1
Nejdříve si oloupeme a nakrájíme zeleninu na velmi jemné proužky, takzvané julienne. Čím tenčí, tím lepší. Bylinky opereme a větší lístečky potrháme na menší kousky. Stejně tak i listový salát.
Krok 2
Do dvou hrnců dáme vařit vodu. V jednom uvaříme podle návodu na obalu nudle, které necháme vychladnout.
Krok 3
Ve druhém hrnci spaříme očištěné krevety. Vaříme jen krátce, aby zrůžověly. Hned potom vyndáme z vody, odstraníme tvrdý ocásek a necháme vychladnout v misce. Pokud máme neočištěné krevety, po uvaření je vyloupeme. Odtrhneme hlavičku, odstraníme nožičky a směrem od bříška vyloupneme krunýř. Pod zády má kreveta střívko a to je potřeba vyndat. Nařízneme maso a střívko opatrně vyjmeme. Potom krevetu opláchneme.
Krok 4
Rýžový papír položíme na chvilku do horké vody aby papír změkl. Trvá to opravdu minutku. Položíme ho na čistou utěrku a rychle začneme pracovat, než se papír začne lepit.
Krok 5
Všechny připravené suroviny klademe doprostřed papíru. Salát, bylinky, zeleninu, krevety, nudle. Závitek zabalíme do úhledného balíčku. Dobře utahujeme, aby byl balíček i esteticky hezký a držel pohromadě. Hotové závitky vyskládáme na talíře a jdeme připravit omáčku.
Krok 6
Do misky nalijeme rybí omáčku, rýžový ocet, přidáme ostatní ingredience a dobře promícháme. Zalijeme vroucí vodou a ještě jednou pečlivě zamícháme.
Krok 7
Každému dáme na talíř dva až tři závitky a malou mističku omáčky. Jíme rukama a než si kousneme, vždy závitek namočíme v omáčce. Vietnamci si dobrou chuť nepřejí, to, že jim jídlo chutná, dávají najevo mlaskáním a tím, že potřísní ubrus. Tak si hezky zamlaskejte :)