Jak připravit jednoduchý pokrm z růžičkové kapusty | recept
Jak připravit jednoduchý pokrm z růžičkové kapusty | recept. Růžičková kapusta se po dlouhých letech, kdy byla ve stínu jiných druhů zeleniny, dostala opět na výsluní. Už se nepoužívá jen jako polévková zelenina, ale v moderní kuchyni se uplatní v mnoha receptech na hlavní jídlo nebo slané koláče. Růžičková kapusta upravená následujícím způsobem je snadné a rychlé jídlo, i když poněkud netradiční. Chutná ale skvěle!
Co je potřeba
- 500 g růžičkové kapusty
- 150 ml zeleninového vývaru
- 200 g uzené slaniny
- 1/2 červené papriky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- tymián
- lžička medu
- olivový olej
- lžíce zakysané smetany jako ozdoba porce na talíři
- volitelně feferonka
Krok 1
Růžičkovou kapustu očistěte, odstraňte svrchní a případné poškozené listy. Opláchněte ve vodě a kapustičky rozkrojte na poloviny.
Krok 2
Anglickou slaninu pokrájejte na drobné kostičky a vložte do studené pánve. Za občasného promíchání ji opečte, přidejte lžičku medu a nechte zkaramelizovat. Na chvilku odložte stranou.
Krok 3
V jiné pánvi rozpalte olivový olej a orestujte na něm překrájené kapustičky dohněda. Míchejte je, aby se opekly stejnoměrně.
Krok 4
Nebojte se růžičky osmahnout trochu více, než je na fotografii, ale pozor, abyste je nepřipálili, zhořkly by. Zalijte je připraveným vývarem, který může být klidně z prášku nebo kostky. Nemáte-li vývar, nahraďte ho vodou, avšak počítejte s tím, že na chuti to bude znát. Osolte, přidejte koření a zakryjte poklicí. Duste, dokud není zelenina na skus.
Krok 5
Nakonec přidejte odloženou slaninu a na proužky nakrájenou červenou papriku, která směs hezky barevně oživí. Máte-li raději ostřejší jídla, vyměňte sladkou papriku za feferonku. Ihned podávejte s libovolnou přílohou i bez (doporučuji). Na talíř přidejte lžíci zakysané smetany.