Jak připravit zdravější variantu nutelly z cizrny | recept
Jak připravit zdravější variantu nutelly z cizrny | recept. Nevšední využití cizrny, které se opravdu vyplatí. Pokud totiž cizrnu dohladka rozmixujete s nasucho opraženými ořechy a ochutíte sladkým medem a hořkým kakaem, získáte tu nejlahodnější zdravou čokoládovou pomazánku, jakou si můžete přát.
Co je potřeba
- 200 g cizrny z konzervy či ze skla
- 100 g lískových oříšků
- 60 g tmavého kakaa
- 120 g medu
- 80–100 ml plnotučného mléka
Krok 1
Lískové oříšky za občasného míchání opražte na suché pánvi. Jakmile začnou tichounce lupat a rozvoní se, pánev stáhněte z plotny.
Krok 2
Horké oříšky zabalte do utěrky, nechejte přibližně 5 minut odpočinout, tím i lehce vychladnout, a poté je třením o sebe v utěrce zbavte slupky. Zde si můžete práci výrazně ulehčit zakoupením již oloupaných oříšků.
Krok 3
Oříšky spolu se scezenou cizrnou nasypte do výkonného mixéru, dolijte 80 ml mléka a rozmixujte. Je-li směs příliš hustá a obtížně se mixuje, přilijte do ní ještě trochu mléka navíc.
Krok 4
V průběhu mixování přidejte kakao s medem a dále mixujte do co nejjemnější konzistence.
Krok 5
Takto připravenou pomazánku rozdělte do čistých skleniček a skladujte v lednici.
Báječně chutná s nasucho opečeným toastem či křupavou bagetou.
Klasické mléko můžete nahradit například mandlovým mlékem, se kterým bude pomazánka ještě o malinko zdravější, a díky jeho jemnému aroma i chuťově zajímavější.