Jak uvařit vepřové nudličky na čínský způsob | recept
Jak uvařit vepřové nudličky na čínský způsob | recept. Nudličky vepřového masa restované se zeleninou a černými houbami je jídlo, které, když nepočítáme přípravu, je uvařené za chvilku. A máte-li málo času, lze to ještě rychleji – stačí si vybrat v obchodě již připravenou mraženou zeleninu. Prodává se i směs určená na asijské pokrmy.
Co je potřeba
- 300 g vepřové kýty
- 200 g bambusových výhonků (řapíků z pekingského zelí)
- 125 g mrkve
- 25 g černých čínských hub (Jidášovo ucho)
- 1 stroužek česneku
- 1 červená paprika
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1–2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce vinného octa
- 2 lžičky cukru
- sůl
- mletý pepř
- sádlo (sezamový olej)
- 100 ml vody
Krok 1
Maso nakrájejte na nudličky. Rozmíchejte lžíci škrobu se sojovou omáčkou a promíchejte s kousky masa. Nechte 30 minut marinovat. Pokud do jídla budete přidávat sušené houby, namočte je alespoň hodinu předem do studené vody.
Krok 2
Připravte si všechnu potřebnou zeleninu. Nakrájejte ji na stejně velké nudličky jako maso. Někomu nechutnají bambusové výhonky, ani mně ne, nahrazuji je řapíky pekingského nebo čínského zelí.
Krok 3
Do horkého sádla nebo oleje vložte marinované maso s plátky česneku a prudce, za stálého míchání, opečte. Někdy se stane, že se z masa uvolní hodně vody. Před dalším krokem ji nechte odpařit. Jakmile maso zbělá a na pánvi (woku) již není přebytečná voda, přidejte zeleninu a pokrájené houby.
Krok 4
Promíchávejte při vyšší teplotě asi 10 minut. Zelenina se nesmí rozvařit, musí zůstat křupavá (čas je orientační, podle toho, jak tenké máte nudličky, ho upravte). Ve vodě rozmíchejte zbývající škrob, ocet, cukr a pepř, přidejte do pánve a ještě 2 minuty povařte. Podle potřeby dosolte.
Podávejte s rýží nebo nudlemi.
Pod označením čínské černé houby se skrývá Bolcovitka bezová, neboli Jidášovo ucho. Zde se o ní dozvíte více https://www.jaktak.cz/jak-poznat-chutne-drevokazne-houby-atlas-hub.html