Jak ozdobit chlebíčky | recepty studené kuchyně
Jak ozdobit chlebíčky | recepty studené kuchyně. Ke každé oslavě neodmyslitelně patří česká klasika – chlebíčky. Tenké šikmé plátky bílé či celozrnné veky, obložené různými ingrediencemi, jsou velmi oblíbené a dopřáváme si je nejen při slavnostních příležitostech. Chlebíček dobře poslouží jako předkrm, svačina i rychlé pohoštění pro nečekané hosty. V článku najdete několik tipů na jejich zdobení.
Co je potřeba
- chlebíčková veka
- tence krájené uzeniny a sýry
- čerstvá nebo sterilovaná zelenina
- natvrdo vařená vejce
- jednoduchý bramborový salát
- různé druhy pomazánek nebo máslo
- surimi tyčinky
- majonéza
Krok 1
Chlebíček s „krabím“ salátem
Surimi tyčinky rozstrouhejte najemno a promíchejte se solí, bílým pepřem a majolkou. Přidejte velmi jemně pokrájenou cibulku v malém množství. Ochuťte citronovou šťávou. Množství jednotlivých ingrediencí záleží na vás. Nechte salát po dohotovení asi hodinu odpočinout v chladu a pak případně dolaďte chuť.
Krok 2
Kombinovaný chlebíček
Plátky veky lehce potřete jednoduchým bramborovým salátem bez uzeniny. Na každý kousek ozdobně naaranžujte plátek šunky, debrecínky, suchého salámu a uzeného sýra. Ozdobte zeleninou.
Krok 3
Chlebíček s vajíčkem
Veku potřete bramborovým salátem nebo vyšlehanou lučinou se smetanou, solí a pepřem. Hustě posypejte strouhaným, natvrdo uvařeným vejcem. Ozdobte čerstvou zeleninou.
Krok 4
Sýrový chlebíček
Sýrový chlebíček je u některých strávníků jasná jednička. Lze připravit v mnoha variantách. Veku můžete pomazat budapešťskou pomazánkou, pěnou z třené nivy a másla, sýrovou pomazánkou s česnekem, hermelínovým salátem, různými ochucenými čerstvými krémovými sýry atd. Ozdobte různými druhy tvrdých sýrů a čerstvou zeleninou.
Tip: jako základ je výborný krémový sýr s vlašskými ořechy.
Krok 5
Chlebíček se šunkou a sýrem
Veku potřete bramborovým (vlašským) salátem, ozdobte vajíčkem, plátkem sýra a šunky. Okrášlete zeleninou.
Krok 6
Chlebíček se suchým salámem
Tento chlebíček může být s jednoduchým bramborovým salátem nebo máslem. Pod trvanlivé fermentované salámy (Poličan, Herkules, Křemešník aj.) je vhodnější máslo. Salát dávejte spíše pod běžné druhy, třeba salám Vysočina. Ozdobte výsečí natvrdo vařeného vejce a zeleninou.