Jak upéct výborné domácí houstičky | recept
Jak upéct výborné domácí houstičky | recept. Jak potěšit rodinu a upéct výborné domácí houstičky? Poradím vám jak na to. Výhodu mají hospodyňky, které už se k ránu převalují v posteli a nemohou spát. Základ je vstát o dvě hodiny dřív než zbytek rodiny. Ale jestli máte spaní dobré (to vám jen tiše závidím), není nic lehčího, než houstičky upéct k odpolední svačině nebo večeři.
Co je potřeba
- 1 sáček sušeného droždí
- 300 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 500 gramů hladké mouky
- 1 žloutek
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 vejce na potření
- mák, kmín, semínka, hrubozrnná sůl na posypání
Krok 1
Z droždí, 100 ml vlažného mléka, cukru a 100 g mouky uděláme kvásek. Stačí vše promíchat v řídké těstíčko a nechat asi 10 minut na teplém místě, než kvásek vyběhne.
Krok 2
Ke kvásku přidáme zbytek mouky, žloutek, sůl, rozpuštěné teplé máslo, zbylé mléko a vypracujeme těsto.
Krok 3
Nakonec těsto prohněteme na vále a vrátíme zpátky do mísy. Výsledkem by mělo být hebké a hladké těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to asi hodinu.
Krok 4
Vykynuté těsto rozdělíme na přibližně 12 až 14 stejných kousků. Každý kousek pak rozdělíme na tři díly . Z každého kousku uválíme váleček a z každých třech pramenů upleteme houstičku. Pleteme jako copy a konce zastrčíme dolů pod houstičku, aby se nerozpletla.
Krok 5
Každou houstičku klademe na plech s pečicím papírem. Necháme ještě asi čtvrt hodinky kynout. Pak potřeme vajíčkem a posypeme mákem, kmínem, semínky, solí. Vše dle vaší chuti.
Krok 6
Troubu předehřejeme na 200 stupňů a pečeme asi 15 minut. Po upečení přendáme na mřížku a necháme vychladnout.
Krok 7
Možná se to zdá složité, ale nebojte, zvládne to opravdu každá kuchařinka. A chuť čerstvě upečeného pečiva je velkou odměnou. Vždyť poslední dobou všichni jíme jen ze zamraženého těsta dopečené housky, které kupujeme v supermarketech. A ty se jako čerstvé opravdu jen tváří!