jaktak.cz

Jak vyrobit domácí trnkovou griotku | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak vyrobit domácí trnkovou griotku | recept. První mrazíky jsou za námi a to je nejlepší doba na sběr trnek. A jak si z nich vyrobit domácí trnkovou griotku? Nazujte gumovky, naražte si čepici, do ruky košíček, nebo kyblíček a šup někam mezi trnkové keře. Při sběru buďte opatrní, ať se moc nepoškrábete o trny, kterých je na keřích většinou víc než trnek. A pokud se zadaří, můžete začít s přípravou výborné domácí griotky plné zdraví. Trnky čistí krev, posilují obranyschopnost a imunitu organismu. Tmavě modré bobulky obsahují velké množství minerálních látek, tříslovin a také vitamínu C a díky tomu perfektně posilují organismus v době chřipek a nachlazení. Pro děti vyrobte místo griotky trnkovou šťávu, ale to už je zase jiný recept, ale ten zase někdy příště!

Co je potřeba

  • 2 litry přemrzlých trnek
  • 2 litry vody
  • 1 a ½ kg krystalového cukru
  • ½ litru rumu
  • 1 griotkovou tresť

Krok 1

Všechny nasbírané trnky propláchneme, vysypeme do hrnce a zalijeme vařící vodou.

Krok 2

Po vychladnutí přikryjeme čistou utěrkou a necháme v chladu pět dní macerovat.

Krok 3

Po týdnu přecedíme přes plátno, nebo cedník, přidáme veškerý cukr a za stálého míchání svaříme.

Krok 4

Necháme vychladnout a přidáme rum a griotkovou tresť.

Krok 5

Přelijeme do připravených lahví. Pokud chcete trnkovou griotku darovat jako jedlý dárek, můžete lahvičky ozdobit.

A pokud chcete poctivou domácí griotku z trnek, které se nic nevyrovná.….nezapomeňte hlavní ingredienci LÁSKU. Chutná výborně teplá i studená. Griotka i láska.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-domaci-trnkovou-griotku-recept.html