Jak vyrobit domácí trnkovou griotku | recept
Jak vyrobit domácí trnkovou griotku | recept. První mrazíky jsou za námi a to je nejlepší doba na sběr trnek. A jak si z nich vyrobit domácí trnkovou griotku? Nazujte gumovky, naražte si čepici, do ruky košíček, nebo kyblíček a šup někam mezi trnkové keře. Při sběru buďte opatrní, ať se moc nepoškrábete o trny, kterých je na keřích většinou víc než trnek. A pokud se zadaří, můžete začít s přípravou výborné domácí griotky plné zdraví. Trnky čistí krev, posilují obranyschopnost a imunitu organismu. Tmavě modré bobulky obsahují velké množství minerálních látek, tříslovin a také vitamínu C a díky tomu perfektně posilují organismus v době chřipek a nachlazení. Pro děti vyrobte místo griotky trnkovou šťávu, ale to už je zase jiný recept, ale ten zase někdy příště!
Co je potřeba
- 2 litry přemrzlých trnek
- 2 litry vody
- 1 a ½ kg krystalového cukru
- ½ litru rumu
- 1 griotkovou tresť
Krok 1
Všechny nasbírané trnky propláchneme, vysypeme do hrnce a zalijeme vařící vodou.
Krok 2
Po vychladnutí přikryjeme čistou utěrkou a necháme v chladu pět dní macerovat.
Krok 3
Po týdnu přecedíme přes plátno, nebo cedník, přidáme veškerý cukr a za stálého míchání svaříme.
Krok 4
Necháme vychladnout a přidáme rum a griotkovou tresť.
Krok 5
Přelijeme do připravených lahví. Pokud chcete trnkovou griotku darovat jako jedlý dárek, můžete lahvičky ozdobit.
A pokud chcete poctivou domácí griotku z trnek, které se nic nevyrovná.….nezapomeňte hlavní ingredienci LÁSKU. Chutná výborně teplá i studená. Griotka i láska.