Jak na mikulášské perníkové hromádky | recept
Jak na mikulášské perníkové hromádky | recept. Nahromadily se vám mikulášské perníky a nevíte, co s nimi? Jednoduše je nakrájejte, dochuťte a smíchejte s barevným kandovaným ovocem. Během chvilky tak vytvoříte báječnou cukrovinku, ze které budou ohromeny nejen děti.
Co je potřeba
Z uvedeného množství připravíte 25-30 perníkových hromádek
- 3 ks mikulášských perníků
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 75 g čokolády na vaření
- 2 lžíce medu
- 50 g kandovaného ovoce + na ozdobu
papírové košíčky
Krok 1
Perníky nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte s rumem a citronovou šťávou. Takto nechejte pár minut proležet, aby perníky mírně změkly a zvláčněly.
Krok 2
Přidejte k nim rozpuštěnou čokoládu, med a kandované ovoce. Vše důkladně propracujte do tužší, hutné a poměrně lepivé směsi.
Krok 3
Hmotu pak po částech, lžičkou namočenou ve studené vodě, přenášejte do papírových košíčků. Do jednoho košíčku vložte jednu vrchovatou lžičku. Ale samozřejmě záleží na vás, jak moc či málo chcete mít košíček naplněný.
Krok 4
Na závěr hromádky ozdobte kousky kandovaného ovoce a dejte do lednice vychladit a řádně zatuhnout.
Místo kandovaného ovoce můžete do hromádek použít i jakékoliv, nadrobno nakrájené, sušené ovoce. V takovém případě je pak na ozdobení lepší použít sušené ovoce světlé barvy (meruňky či křížaly), které na tmavých hromádkách barevně vyniknou.
Perníkové hromádky doporučuji vychutnávat rovnou z košíčků. V lednici úžasně zatuhnou, ale přece jen jsou stále mírně lepivé.