Jak rychle a jednoduše na originální makové kuličky | nepečené cukroví
Jak rychle a jednoduše na originální makové kuličky | nepečené cukroví. Nevšední kuličky, které v řadě klasických nepečených kuliček jednoznačně vyniknou. A to jednak svou výtečnou chutí, bleskovou a snadnou přípravou, ale především svým výjimečným složením, ve kterém dominují mák s datlemi.
Co je potřeba
Z uvedeného množství vytvoříte přibližně 35 makových kuliček
- 200 g sušených vypeckovaných datlí
- 100 g mletého máku
- 3 lžíce rumu
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička mleté skořice
- 20 g mletého máku na obalení
Krok 1
Nakrájené datle vložte spolu s mákem a rumem do výkonného mixéru a rozmixujte na co nejjemnější hmotu. Nic se ale neděje, pokud se datle nepodaří rozmixovat zcela na pastu. Makové kuličky jsou výborné i s malými kousky datlí, ne-li možná lepší.
Krok 2
Rozmixovaný základ přendejte do misky a propracujte s kořením do tvárného, nelepivého a kompaktního těsta.
Krok 3
Z těsta pak tvořte malé kuličky a obalujte je v mletém máku. Na obalení je vynikající i mák smíchaný s trochou moučkového cukru. To oceníte zejména, pokud máte raději sladší dobroty.
Tyto netradiční makové kuličky skladujte v chladnu, kde zůstanou vláčné.
Těsto báječně oživí i špetka citronové kůry.