Jak připravit krém s chutí švestek k plnění moučníků a cukroví | recept
Jak připravit krém s chutí švestek k plnění moučníků a cukroví | recept. Netradiční, ale opravdu báječný krém, který se stane vítanou změnou mezi klasickými máslovými krémy známých příchutí. Osloví vás kořeněnou vůní, smetanovou jemností a především svou plnou chutí, o níž se zaslouží sušené švestky podpořené švestkovými povidly.
Co je potřeba
- 100 ml 33% smetany ke šlehání
- 1 lžíce krupicového cukru
- 2–3 lžíce švestkových povidel
- 100 g sušených švestek
- 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
- 1 lžička mleté skořice
Krok 1
V kastrůlku za stálého míchání přiveďte k varu smetanu s cukrem. Stačí, když se na smetaně začnou tvořit bublinky. Ihned poté sladkou smetanu stáhněte z plotny.
Krok 2
Přidejte povidla, skořici a pomerančovou kůru a společně na mírném ohni prohřívejte, dokud se povidla nerozpustí.
Krok 3
Do směsi přisypte nadrobno nakrájené sušené švestky a za stálého a intenzivního míchání 5–10 minut povařte do zhoustnutí. Švestky by měly změknout, zvláčnět, jakoby zavadnout a alespoň část z nich by se měla jemně rozvařit. Ovšem ani kousky švestek nejsou v krému na škodu.
Krok 4
Uvařeným krémem naplňte skleničky, nechejte v pokojové teplotě vychladnout, čímž zatuhne do ideální konzistence a poté jej skladujte v lednici. V chladnu vydrží poměrně dlouhou dobu a je tedy možné si jej připravit i do zásoby.
Tento švestkový krém můžete využít například ke slepování cukroví, k pomazání dortového korpusu či upečeného piškotu i do rolády. A věřte, že pokud krém vyzkoušíte na palačinkách, už nebudete chtít jiné.
Co dodá krému opravdu punc, jsou sušené švestky naložené v rumu. Neváhejte a den předem nakrájené švestky promíchejte s 0,5 dcl rumu a nechejte proležet.