Jak vyrobit medový vaječný likér | recept na domácí likér
Jak vyrobit medový vaječný likér | recept na domácí likér. Pomalu se blíží čas, kdy se v domácnostech připravují vaječné a smetanové domácí likéry. Tyto oblíbené „hand made“ výrobky potřebují nějaký čas na rozležení, aby se ingredience vzájemně propojily a výsledek byl co nejdokonalejší. Proto vám nabízíme návod na medovo vaječný likér už teď, abyste měli možnost vyzkoušet ho s předstihem. Pokud vám zachutná, je dost času připravit ho třeba i jako jedlý dárek.
Co je potřeba
- 200 ml plnotučného mléka
- 5 žloutků
- 1 balení vanilkového cukru
- 300 g medu
- 300 g zahuštěného neslazeného mléka (1 plechovka)
- 100 ml 80% konzumního lihu
Z tohoto množství vyrobíte 900 - 1000 ml likéru
Krok 1
Do vyššího hrnce nalijte mléko, přidejte sáček vanilkového cukru a 5 žloutků.
Krok 2
Metličkou vše jemně prošlehejte a za stálého míchání zahřejte na 80 °C, ale ne více! Pak sejměte a nechte vychladnout přibližně na 45 °C.
Krok 3
Přidejte med a míchejte, dokud se dokonale nerozpustí. Při této teplotě nemusí být med tekutý, i zcukernatělý se rozpustí. Šlehejte do vychladnutí.
Krok 4
Studenou tekutinu přeceďte přes jemné síto, abyste odstranily případné hrudky. Nakonec promíchejte s neslazeným zahuštěným mlékem a konzumním líhem.
Krok 5
Hotový medový likér rozlijte do lahví a uskladněte v chladu a temnu nejméně na dva týdny. Po odležení bude hustější a chutnější.
Místo vanilkového cukru můžete přidat vyškrábaná semínka z vanilkového lusku.
Med nezahřívejte na vyšší teplotu, připravili byste se o cenné látky v něm obsažené.