Jak připravit kakaovo-arašídovou pomazánku | recept
Jak připravit kakaovo-arašídovou pomazánku | recept. Příjemně sladká pomazánka s výraznou chutí arašídů a tmavého kakaa je vedle ostatních čokoládových pomazánek další báječnou dobrotou, která potěší namazaná na ranním toastu, ale i jen tak na lžičce.
Co je potřeba
- 125 g nesolených arašídů
- 250 g krupicového cukru
- 1 vajíčko
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce tmavého kakaa
- 20 g másla
- 250 ml mléka
- špetka soli
Krok 1
Arašídy nejprve opražte na suché pánvi. Stačí jim opravdu chvilka. Jakmile se rozvoní a jemně zezlátnou, stáhněte je z plotny.
Krok 2
Horké arašídy přesypte do mixéru (sekáčku potravin) a rozmixujte na co nejjemnější hmotu, ideálně kaši, pokud máte výkonný mixér. Poté nechejte zchladnout.
Krok 3
V mezidobí vyšlehejte vajíčka s cukrem do pěny.
Krok 4
K vaječné směsi přidejte mouku, kakao a povolené máslo a již jen ručně vypracujte do tuhé hmoty.
Krok 5
V kastrůlku zahřejte mléko se špetkou soli.
Krok 6
Do teplého mléka přisypte zchladlé rozdrcené arašídy a promíchejte.
Krok 7
Poté do mléka s arašídy postupně po částech a stálého míchání přidávejte tmavou tuhou hmotu, přiveďte k varu a míchejte do zhoustnutí. Konzistence by měla být podobná například krupicové kaši.
Krok 8
Pomazánkou naplňte skleničky, zavíčkujte a nechejte při pokojové teplotě vychladnout. Hotovou pomazánku skladujte v lednici.
Tato dobrota nemusí být jen arašídová, ale i lískooříšková či jinak oříšková. Ořechy se dají použít opravdu jakékoli. Jen se musí vždy opražit na suché pánvi, aby uvolnily tuk a pomazánce dodaly tu správnou chuť..