Jak připravit nepečený dort Napoleon | krémový dezert ze sušenek
Jak připravit nepečený dort Napoleon | krémový dezert ze sušenek. Moučník, který si budete moci připravit podle následujícího receptu, má původ v Rusku. Existuje v mnoha různých verzích, tento nepečený ze sušenek se nejčastěji uvádí pod názvem „líný Napoleon“. Dort je oblíbenou pochoutkou dětí i dospělých a hodí se pro každou příležitost.
Co je potřeba
- 500 g sušenek
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 60 g škrobu
- 80 g másla
- 5 lžic kondenzovaného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Krok 1
Množství uvedené v rozpisu stačí pro malý dort. Doporučuji dávku zdvojnásobit, ručím za to, že se dezert rychle „rozejde“. Moučník dělám z máslových supermarketových sušenek.
Krok 2
Nejprve uvařte krém. Mléko s vanilkovým extraktem přiveďte k varu. Vejce, cukr a škrob rozmíchejte a pomalu, za stálého šlehání přilijte veškeré horké mléko. Vraťte na sporák a vařte do zhoustnutí. Stále metličkou prošlehávejte, aby byl krém hladký.
Krok 3
Jakmile krém zhoustne, odstavte ho a zašlehejte do něj máslo a kondenzované slazené mléko - Salko. Salko můžete klidně vynechat, ale s ním má krém jemnější chuť.
Krok 4
Na dno formy nalijte trochu krému a vyskládejte sušenky. Vrstvu sušenek opět potřete krémem a znovu položte sušenky po celé ploše. Takto postup opakujte, poslední vrstvu bude tvořit krém. Dort by měl mít alespoň pět vrstev, ale samozřejmě záleží na vás.
Krok 5
Povrch uhlaďte a ozdobte rozdrcenými sušenkami, ořechy nebo jakýmkoli posypem. Nechte dort vychladit a proležet alespoň dokud neztuhne. Ideální je nechat ho v chladu přes noc a krájet až druhý den.