Jak připravit barevnou masovou směs s okurkou | recept
Jak připravit barevnou masovou směs s okurkou | recept. Kdo z vás si pamatuje Obrazové kuchařky Panoramy? Ve třetím souboru těchto sešitových receptů je uveden postup na přípravu jídla s názvem Barevná směs. Doma jsme pokrm přejmenovali na maso s okurkou a patří k našim favoritům. Jídlo je velmi jednoduché a s přibývajícími léty jsem si jej ještě dále zjednodušila. Uvádím originální i mnou upravený předpis.
Co je potřeba
Přepis původního receptu:
- 100 g vepřové kýty
- 100 g kuřecích prsou
- asi polovina salátové okurky
- šálek sterilovaných žampionů
- 1/2 lžičky chilli nebo pálivé papriky
- špetka drceného kmínu
- špetka Glutasolu
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 lžíce octa
Na obalení masa:
- 1 bílek
- 1/2 lžičky Solamylu
- voda nebo alkohol na rozředění
Krok 1
Maso i okurku nakrájejte na stejně velké kostičky a obalte ve směsi Solamylu, bílku a vody (alkoholu).
Krok 2
Na prudkém ohni osmažte maso, jakmile zbělá přidejte koření, okurku a žampiony. Směs míchejte ještě asi 5 minut. Před dokončením přidejte cukr a dochuťte octem a Glutasolem.
Krok 3
Takto připravený pokrm není suchý, ale je také téměř bez šťávy. Proto jsem si vypůjčila omáčku z jiného výborného receptu na Pekingské zelí s bůčkem. Omáčku připravuji z 1/8 l vody, 1,5 lžíce sojové omáčky, 1,5 lžičky cukru, 1,5 lžičky škrobu a 1,5 lžíce octa. Vše dohromady prošlehejte.
Krok 4
Moje úprava tohoto receptu staví do popředí salátovou okurku a vynechává obalení masa, žampiony a kontroverzní Glutasol. Postup je následující - v horkém oleji prudce osmažím maso s chilli a drceným kmínem (hodně), přidám nakrájenou okurku (ještě víc). Když okurka zkřehne, přiliji omáčku a rychle promíchám. Jakmile zhoustne, odstavím a ihned podávám. Nejlepší příloha je rýže.
V případě, že vařím pouze pro sebe, dělám vegetariánskou verzi a vynechávám maso. Ano, pak je to v podstatě teplá okurka v omáčce s rýží.