Jak na hadovky v pikantní marinádě | recept na delikatesu z okurek
Jak na hadovky v pikantní marinádě | recept na delikatesu z okurek. Že jsou hadovky dobré akorát tak na salát? Omyl. Tyto marinované hadovky vás o tom přesvědčí. Několik dnů uleželé okurky v lehce pikantní, kořeněné marinádě ze zázvoru, česneku, medu a sójové omáčky, spolu s přidanou mrkví a jarní cibulkou totiž vytvoří neskutečnou delikatesu, vedle které bude i sebelepší salát stále „jen“ salát.
Co je potřeba
- 600 g okurky hadovky
- 300 g mrkve
- 100 g jarní cibulky
- 40 g čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce sójové omáčky Teriyaki
- 2 lžíce rýžového octa
- ½ lžička soli
- pepř dle chuti
Krok 1
Okurky a mrkve omyjte, očistěte a škrabkou podélně vytvořte dlouhé tenké plátky. Pokud vám slupka z okurky výrazně nevadí, rozhodně ji doporučuji ponechat a okurky neloupat.
Krok 2
V přípravě zeleniny pokračujte pokrájením jarní cibulky, prolisováním česneku a nastrouháním zázvoru na jemném struhadle.
Krok 3
Na marinádu spolu v misce promíchejte zázvor, česnek, med, sójovou omáčku, rýžový ocet, sůl a pepř. Možná se vám bude zdát, že je v marinádě málo tekutiny. Rozhodně ale žádnou nepřidávejte, o zředění se dokonale postarají přidané okurky.
Krok 4
V opravdu velké míse smíchejte připravené okurky, mrkve a jarní cibulku.
Krok 5
Přidejte marinádu a pečlivě promíchejte, aby byl ochucený každý kousek.
Krok 6
Poté plňte do sklenic. V průběhu plnění rovnoměrně přidávejte i již zředěnou marinádu. Sklenice zavíčkujte a nakonec s ní zatřeste, aby se marináda dostala opravdu všude.
Krok 7
Tuto úžasnou delikatesu, v podobě netradičního pojetí hadovek, podávejte hezky proleželou a vychlazenou, nejlépe jako přílohu ke grilovanému masu či jako součást například těstovinového salátu. Ukázkovým předkrmem zaujmete v případě, že marinované okurky budete podávat s čerstvou broskví a nasekaným koriandrem. To je pak opravdu výtečná přehlídka chutí.
Pokud vás, co se týče pikantnosti, neuspokojí pouze česnek s pepřem a zázvorem, neváhejte a přidejte do marinády nasekanou chilli papričku, která se mimochodem bude i krásně barevně vyjímat, či zakomponujte trochu sušeného chilli.