jaktak.cz

Jak se vyznat v zelených listových salátech – 3. díl | rady a tipy

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Posledním dílem této série jsou  listové saláty, které jsou na trhu nejčastěji a na pěstování jsou nejméně náročné. 

Klasik mezi saláty. Jeden z nejoblíbenějších a nejdostupnějších salátů. Dá se totiž velice snadno vypěstovat na zahrádce a je tedy „po ruce“. Má hladké, u některých druhů i jemně kadeřavé listy, tmavě zelené barvy, ale lze se setkat i s listy načervenalými, které obsahují vysoký podíl karotenu

Jak ho skladovat, uchovat a prodloužit trvanlivost?

Hlávkový salát je dobré zpracovat co nejdříve, listy poměrně rychle vadnou. Seřízněte košťál a položte ho do nádoby s vodou, vydrží do druhého dne.

Jak s ním naložit?

Listy salátu jsou chuťově neutrální, tudíž ať ho v míchaném salátů zkombinujete s čímkoliv, chybu neuděláte. Jeho jednotlivé listy jsou vděčnou přílohou k nejrůznějším pokrmům, coby ozdoba na okraji talíře, ovšem zaslouží si být i samostatným chodem v podobě tradičního salátu s octovou zálivkou

.

Salát, který skvěle nahradí salát hlávkový, když zrovna není jeho sezóna. Polníček, někdy nazývaný kozlíček, je ve své plné svěžesti k dostání i v zimních měsících. Má drobné, křehké a šťavnaté lístky, sytě zelené barvy, které se honosí příjemnou, mírně oříškovou chutí. Je blízce příbuzný kozlíku lékařskému.

Jak ho skladovat, uchovat a prodloužit trvanlivost?

Polníček je poměrně dobře uchovatelný. V lednici v sáčku či v uzavíratelném obalu vydrží 2–3 dny.

Jak s ním naložit?

Základním pravidlem u polníčku je, používat lístky celé, a to do čehokoliv. V případě, že zastane dekorativní roli na talíři doporučuji použít celé malé růžice s několika lístky. Polníček je velice oblíbený do salátových směsí, kde skvěle chutná v kombinaci s rukolou, ledovým či římským salátem. Dobře se kombinuje např. s hruškou, vlašskými i ořechy a pomerančovou šťávou. Ovšem netradičně ho lze upravit i jako špenát, či jako součást omáček na těstoviny.

Ano, označení salátu má opravdu cosi společného s dubem. A to tvar lístků, které připomínají právě listy dubu. Takto tvarované jemné a křehké listy netvoří pevnou růžici, jedná se pouze o seskupení několika lístků. Pro pestrost se můžeme setkat se zelenou a červenou variantou. Chuťově, jako u většiny salátů, dominuje oříškový nádech. Někdy se mu říká česáček nebo salát k česání, jeho listy lze z rostliny sklízet postupně podle potřeby, nové stále dorůstají do doby, než rostlina vykvete.

Jak ho skladovat, uchovat a prodloužit trvanlivost?

Pozor, dubáček je velice choulostivý a uvadá ze všech salátu nejrychleji. Je tedy dobré ho konzumovat v den sklizně či nákupu.

Jak s ním naložit?

Jednoznačně do salátů s ním, a to i do salátů s ovocnou složkou. Výborný je rovněž v kombinaci se sýrem, rybou či s houbami. Excelentně spolupracuje s česnekovou zálivkou. Jeho lístky se neztratí ani coby obloha na talíři.

Tímto dílem je přehled základních druhů zelených salátů ukončen. 

Téma bylo zpracováno bez nároků na úplnost, dle nejlepšího svědomí autora.

https://www.jaktak.cz/jak-se-vyznat-v-zelenych-listovych-salatech-1-dil-rady-tipy.html

https://www.jaktak.cz/jak-se-vyznat-v-zelenych-listovych-salatech-2-dil-rady-tipy.html


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-vyznat-v-zelenych-listovych-salatech-3-dil-rady-tipy.html