Jak upéct taštičky z listového těsta s tvarohem a jahodami | jednoduchý recept
Jak upéct taštičky z listového těsta s tvarohem a jahodami | jednoduchý recept. Červen je měsíc jahod a není snad nikdo, kdo by se na první tuzemské ovoce netěšil. První zralé plody je nejlepší jíst jen tak, samotné, čerstvě utržené. Později, kdy je ke sklizni více jahod najednou, přijdou na řadu koláče, zmrzliny, jahodové poháry a nakonec džemy, marmelády a sirupy. Podle receptu v dnešním článku si můžete upéct rychlé a jednoduché šátečky plněné tvarohem a jahodami.
Co je potřeba
- 1 ks rozváleného listového těsta
- 200 g měkkého tvarohu
- lžíci vanilkového pudinkového prášku
- cukr nebo sladidlo podle chuti
- trochu mléka na zředění
- jahody
- žloutek na potření
Krok 1
Koupené a rozválené listové těsto rozdělte na 8 stejně velkých částí. Každý díl v polovině rozkrájejte nožem nebo rádlem. Nedokrajujte do konce, postupujte podle obrázku. Řezy mohou být i šikmé nebo vedené podélně. Jsou důležité, při pečení jimi bude unikat pára a těsto bude hezky lístkovat.
Krok 2
Na nerozkrájenou část (do středu) navrstvěte tvarohovou náplň. Tu připravíte z tvarohu, cukru, pudinkového prášku a malého množství mléka. Vše dohromady vyšlehejte. Tvaroh může být i z vaničky, pudinkový prášek ho zahustí a nebude se roztékat.
Krok 3
Čerstvé jahody omyjte, osušte a nakrájejte na plátky. Menší plody můžete ponechat celé. Jahody vyskládejte vedle sebe do tvarohové náplně. Šátečky uzavřete a okraje pečlivě přimáčkněte (já používám vidličku).
Krok 4
Jednotlivé kousky vyskládejte na plech vyložený papírem na pečení. Povrch potřete žloutkem nebo celým rozšlehaným vajíčkem. Vkládejte do vyhřáté trouby a pečte při 220 °C dozlatova. Po upečení přendejte na kuchyňskou mřížku už bez papíru, aby pečivo chladlo i zespoda a těsto zůstalo křehké.