Jak připravit přílohový salát z cuket a kopru | recept ze syrové cukety
Jak připravit přílohový salát z cuket a kopru | recept ze syrové cukety. Inspirace pro oživení zavedených druhů přílohových salátů je zde! Mezi klasiky, v podobě okurkového, rajčatového, mrkvového či šopského salátu, se bude tento cuketový vyjímat výraznou chutí, ač tedy cuketa je nevýrazná zelenina. Ale přidaný aromatický kopr udělá své a o zbytek se postará chuťově dokonalá sladkokyselá zálivka z medu, česneku a citronu.
Co je potřeba
- 1 kg zelených cuket
- 2 hrsti čerstvého kopru
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce medu
- citronová šťáva z 1 citronu
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
Krok 1
Cukety omyjte a škrabkou nakrájejte na dlouhé tenké plátky. Cuketu neloupejte, slupka salát krásně barevně doplní. V případě, že by již cuketa nebyla z nejmladších (slupka by byla příliš silná a tvrdá), ji ale oloupejte.
Krok 2
Nyní si v misce připravte zálivku. Vidličkou prošlehejte olivový olej, med, citronovou šťávu a prolisovaný stroužek česneku. Dle chuti můžete přidat i drcený pepř.
Krok 3
K zálivce přidejte sekaný kopr a promíchejte.
Krok 4
Připravenou zálivku přidejte k cuketě a důkladně promíchejte. Z počátku se Vám může zdát, že tekutiny je nedostatek. Ale nenechte se zmýlit, cuketa rázem začne pouštět vodu a konečné tekutiny bude více než dost. Dle chuti salát dosolte, opepřete a dejte na chvilku odležet a vychladit do lednice.
Krok 5
Podávejte jednoduše k čemukoliv, co Vám bude po chuti. Buď opravdu jako přílohový salát k plnohodnotnému obědu, nebo jen tak jako lehkou letní večeři s čerstvým pečivem, úžasný je grilovanému masu, nebo servírovaný v míse v rámci oslav či na party.
- Výraznější a dovolím si tvrdit, že ještě lepší chuti dosáhnete, pokud citronovou šťávu zaměníte za balzamikový ocet. A pokud Vám nevadí kapary, šup tam s nimi. Ty, co se týče výraznosti a šmaku výsledného salátu skutečně zaúřadují.