Jak připravit nevinně vinné želé | recept s vínem
Jak připravit nevinně vinné želé | recept s vínem. Marmeláda, džem, želé - tradičně s ovocem jako výchozí surovinou, někdy obohacené čokoládou, kořením i netradičně, ale velice chutně, alkoholem.Nabízím vám tip na opravdu božskou delikatesu, kde výchozí surovinou bude právě víno a s ovocem bude mít společnou jen čerstvě vylisovanou šťávu. Věřte, že ve spojení s aromatickým kořením a cukrem bude vinné želé excelentní.
Co je potřeba
- 0,5 l sladšího vína s ovocnější chutí (lze jak bílé, tak červené)
- 500 g želírovací cukru
- 150 ml šťávy z pomerančů
- 4 svitky skořice
- 3 hvězdičky badyánu
- 7 – 10 hřebíčků
- ½ lžičky mletého badyánu
- ½ lžičky mletého nového koření
- ½ lžičky mleté skořice
Krok 1
Do hrnce nalijte víno (já použila bílé) a přidejte želírovací cukr. Víno s cukrem začněte velice mírně zahřívat a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
Krok 2
Přidejte směs koření - svitky skořice, badyán, hřebíček a zároveň i sypké koření - mletý badyán, mleté nové koření a mletou skořici. Směs opět chvilku zahřívejte a promíchávejte, aby se uvolnilo aroma z koření.
Krok 3
Následně přilijte pomerančovou šťávu, pomalu zahřívejte a přiveďte do varu. Za stálého svižného míchání prudce vařte zhruba 7 minut.
Krok 4
V této chvíli je želé stále tekuté. Přeceďte ho přes cedník a zkuste, zda je želé již hotové. Postačí k tomu lžička, kterou kápnete trochu želé na vychlazený talířek. Pokud kapka rychle zatuhne a nestéká, želé je ideální konzistence a práce je u konce. Pokud tuhne pomalu, směs ještě chvíli povařte.
Krok 5
Hotové želé rozlijte do horkých vypařených sklenic a zavíčkujte. Želé nechejte při pokojové teplotě chladnout, do druhého dne zatuhne do marmeládové konzistence. Případných světlejších kousků v želé se nelekejte, je to jemně zatuhlá pěna, která vznikne při vaření.
Želé podávejte s měkkými smetanovými sýry, nebo i s kvalitními a výraznými sýry s plísní.
Z této vinné delikatesy můžete velice snadno připravit horký aromatický nápoj, blízce připomínající svařené víno. Je o poznání slabší a o něco sladší, každopádně jedinečný. K přípravě stačí hrnek, horká voda a lžička k nabírání želé. Množství lžiček záleží čistě na vás. Přidávat můžete i v průběhu, želé se v teplé vodě okamžitě rozpustí.
Vinné želé dokonale poslouží i k dozdobení cukrovinek.