Jak připravit ostrý thajský dip | recept na dip k masu
Jak připravit ostrý thajský dip | recept na dip k masu. Jak sám název, ale i barva napovídá, jedná se o jeden z pikantnějších dipů. Ovšem exotika se zde nezapře a nezklame. Kokosové mléko v základu, spolu v kombinaci s nezvykle ochucenou rajčatovou passatou, z dipu udělá naprosto unikátní záležitost, kterou s přehledem zvládnou i jemnější jazýčky. Tomu mému výrazně zachutnal. Připravte si ostrý thajský dip, využijete ho třeba nejen v nadcházející grilovací sezóně.
Co je potřeba
- 200 ml kokosového krému (případně kokosového mléka)
- 2–3 lžičky červené kari pasty
- 2 lžičky rajčatové passaty (rajčatového protlaku)
- 1 lžička třtinového cukru
- ½ lžičky rybí omáčky
- šťáva z ½ limetky
Krok 1
V kastrůlku smíchejte kokosový krém, červenou kari pastu, rajčatovou passatu či protlak, třtinový cukr, rybí omáčku a limetkovou šťávu. Místo kokosového krému můžete použít i kokosové mléko, ovšem ne v light verzi, to je příliš řídké. Množství kari pasty volte dle své chuti a zdatnosti.
Krok 2
Vše společně za stálého míchaní pomalu přiveďte k varu a nechejte 5–7 minut probublat. Směs tím mírně zhoustne. Následným vychladnutím v pokojové teplotě dip získá naprosto ideální konzistenci.
Krok 3
Poté podávejte s tortilla chipsy, ale lze i se zeleninou, kde více vynikne jeho příjemná pikantnost. Ovšem unikátním esem v rukávu je podávat dip k vepřovému čevabčiči. Tuk v něm obsažený exotické chutě v dipu jen podpoří a výsledek je bravurní.
- Zdatnější jedinci a promiňte mi ten výraz, ale „ ti s plechovější hubou“, si mohou do ještě teplého dipu přidat najemno nasekanou čili papričku.
- Rybí omáčku, která se běžně ve spížích nenachází, můžete směle nahradit běžnějšími druhy omáček. Například ústřicovou či lze použít i sójovou omáčku (nejlépe výraznějšího ražení - Tamari), ovšem odpovídající je i omáčka worcesterová. Chuťově se rybí omáčce nejvíce přiblížíte promixováním sójové omáčky s jemně nasekanou ančovičkou.